Pregled bibliografske jedinice broj: 952942
Izolacija i pročišćavanje egzopolisaharida soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja u prisutnosti fruktoze i galaktoze kao izvora ugljika
Izolacija i pročišćavanje egzopolisaharida soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja u prisutnosti fruktoze i galaktoze kao izvora ugljika, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 952942 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i pročišćavanje egzopolisaharida soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja u prisutnosti fruktoze i galaktoze kao izvora ugljika
(Isolation and purification of the exopolisaccharides of Lactobacillus fermentum D12 in the presence of fructose and galactose as a carbon sources)
Autori
Pušek, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.06
Godina
2018
Stranica
29
Mentor
Leboš Pavunc, Andreja
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, Lactobacillus fermentum D12, egzopolisaharidi
(bacterial lactic acid, Lactobacillus fermentum D12, exopolysaccharides)
Sažetak
U proizvodnji egzopolisaharida (EPOL) u posljednje vrijeme se posebno istražuju bakterije mliječne kiseline (BMK) s ciljem poboljšanja svojstava proizvoda i unaprjeđenja kvalitete ljudskog zdravlja. Također, neki sojevi bakterija mliječne kiseline sintezom egzopolisaharida pridonose poboljšanju teksture i viskoznosti fermentiranih proizvoda. Stoga je cilj ovog završnog rada bio ispitati sposobnost različitih sojeva BMK da sintetiziraju egzopolisaharide u MRS hranjivoj podlozi suplementiranoj s različitim izvorima ugljika (2% w/v fruktoza, galaktoza). Soj Lactobacillus fermentum D12 se pokazao kao najbolji producent egzopolisaharida. Nakon provedenog uzgoja L. fermentum D12, slijedila je izolacija egzopolisaharida s površine stanica L. fermentum D12 te iz supernatanta ove bakterijske kulture nakon čega je izračunata masa egzopolisaharida. Čistoća egzopolisaharida na prisutnost proteina se provjerila UV- spektrofotometrijom pri valnoj duljini od 190 do 350 nm. Koncentracija prisutnih proteina kod uzoraka egzopolisaharida izoliranih s površine stanica bila je puno veća, u odnosu na one izolirane iz supernatanta kulture.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andreja Leboš-Pavunc
(mentor)