Pregled bibliografske jedinice broj: 952768
KARAKTERIZACIJA KLOROGENSKIH KISELINA PRIMJENOM NEKIH ELEKTROKEMIJSKIH METODA
KARAKTERIZACIJA KLOROGENSKIH KISELINA PRIMJENOM NEKIH ELEKTROKEMIJSKIH METODA // Book of Abstracts 8TH ISE SATELLITE STUDENT REGIONAL SYMPOSIUM ON ELECTROCHEMISTRY / Kraljić Roković, Marijana ; Strmečki Kos, Slađana ; Cvitešić Kušan, Ana ; Ljubek, Gabrijela (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 16-16 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 952768 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERIZACIJA KLOROGENSKIH KISELINA PRIMJENOM NEKIH ELEKTROKEMIJSKIH METODA
(CHARACTERIZATION OF CHLOROGENIC ACIDS INVESTIGATED BY SOME ELECTROCHEMICAL METHODS)
Autori
Tomac, Ivana ; Šeruga, Marijan ; Jakobek, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts 8TH ISE SATELLITE STUDENT REGIONAL SYMPOSIUM ON ELECTROCHEMISTRY
/ Kraljić Roković, Marijana ; Strmečki Kos, Slađana ; Cvitešić Kušan, Ana ; Ljubek, Gabrijela - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 16-16
Skup
5. Dan elektrokemije & 8th ISE satellite student regional symposium on electrochemisty
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pravokutnovalna voltametrija, diferencijalna pulsna voltametrija, protočna kronopotenciometrija, klorogenske kiseline, kava
(square-wave voltammetry, diferencial pulse voltammetry, flow chronopotentiometry, chlorogenic acids, coffee)
Sažetak
Klorogenske kiseline (CGAs) su grupa polifenolnih spojeva širom rasprostranjenih u različitim biljnim materijalima. CGAs predstavljaju različite estere nastale kemijskom reakcijom između (-)-kina kiseline i određenih trans-cimetnih kiselina, najčešće kava, ferulična i p-kumarinska kiselina. U ovom radu ispitana su elektrokemijska svojstva 5-O- kafeoilkina kiseline (5-CQA), kao najzastupljenije CGAs u kavi, primjenom pravokutnovalne (SWV) i diferencijalne pulsne volumetrije (DPV) te protočne kronopotenciometrije (FTC). Elektrokemijska svojstva 5-CQA uspoređena su s elektrokemijskim svojstvima kava kiseline jer je glavna strukturalna jedinica 5-CQA. Ovo istraživanje pokazalo je da elektrokemijska svojstva 5-CQA uvelike ovise o kemijskoj strukturi posebno na elektron donorski utjecaj –OH i –CH=CH- grupa i elektron akceptorski utjecaj –COOR esterske skupine kemijske strukture 5-CQA. SWV i DPV mjerenja pokazala su da elektrokemijska oksidacija i redukcija na elektrodi od staklastog ugljika (GCE) je reverzibilna, pH ovisna i da je prisutan dvoelektronski- dvoprotonski proces. Struja anodnog pika 5-CQA pokazala je linearnost u području koncentracija od 5 do 50 µmol L-1 za SWV i DPV dok za FTC od 5 do 100 µmol L-1. Granica detekcije iznosila je 7, 7 · 10-7 mol L-1 za SWV, 1, 2 · 10-6 mol L- 1 za DPV i 5, 7 · 10-7 mol L-1 za FTC. Sve tri primijenjene elektrokemijske metode su pokazale da elektrokemijska svojstava kave ovise o elektrokemijskim svojstvima ispitane 5-CQA te su se pokazale kao osjetljive i selektivne metode za određivanje sadržaja klorogenskih kiselina u različitim uzorcima kava. FTC je po prvi puta primijenjena za elektrokemijsku karakterizaciju klorogenskih kiselina i određivanje sadržaja CGAs u realnim uzorcima hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek