Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 95276

Utjecaj uvjeta čuvanja maslinovog ulja iz sorti Oblice i Buharice na održivost i boju ulja


Neđeral, Sandra
Utjecaj uvjeta čuvanja maslinovog ulja iz sorti Oblice i Buharice na održivost i boju ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 95276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta čuvanja maslinovog ulja iz sorti Oblice i Buharice na održivost i boju ulja
(The influence of storage conditions of olive oil from Oblica and Buharica varieties on stability and oil colour)

Autori
Neđeral, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.11

Godina
2001

Stranica
53

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
karotenoidi; klorofili; maslinovo ulje; održivost ulja; skladištenje
(carotenoids; chlorophylls; olive oil; stability; storage)

Sažetak
Unutar ovog rada istraživan je utjecaj skladištenja maslinovog ulja na standardne pokazatelje kvalitete i boju odnosno pigmente u ulju. Korišteni su uzorci maslinovog ulja sorti Oblica i Buharica i mješanih sorti s područja Dalmacije. Ulja su bila skladištena 30 dana na svjetlu i u mraku na sobnoj temperaturi. U uzorcima je prije i nakon skladištenja određivan peroksidni broj, udjel slobodnih masnih kiselina i apsorbancija u UV području na 232 i 270 nm. Također je određivana boja ulja mjerenjem indeksa boja, te je mjeren udjel klorofila i karotenoida. U uzorcima skladištenim na svjetlu zabilježen je veliki porast peroksidnog broja i koeficijenta apsorbancije na 232 i 270 nm, dok je u uljima skladištenim u mraku taj porast bio mnogo manji. Udjel klorofila i ukupnih karotenoida u uzorcima skladištenim na svjetlu bio je manji u odnosu na početni, a u onim skladištenim u mraku nije zabilježeno znatno smanjenje. Od pojedinih karotenoida u uzorcima prije skladištenja najzastupljenija je bila grupa ksantofila (kriptoksantin i lutein), a manje karoteni (beta-karoten). Nakon skladištenja na svjetlu u uzorcima je zabilježeno smanjenje udjela svih grupa karotenoida. U uljima skladištenim u mraku udjel beta-karotena se nije bitno mijenjao, ali je zabilježen porast udjela luteina na račun smanjenja udjela kriptoksantina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Balbino (autor)

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Neđeral, Sandra
Utjecaj uvjeta čuvanja maslinovog ulja iz sorti Oblice i Buharice na održivost i boju ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Neđeral, S. (2001) 'Utjecaj uvjeta čuvanja maslinovog ulja iz sorti Oblice i Buharice na održivost i boju ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ne\djeral, Sandra}, year = {2001}, pages = {53}, keywords = {karotenoidi, klorofili, maslinovo ulje, odr\v{z}ivost ulja, skladi\v{s}tenje}, title = {Utjecaj uvjeta \v{c}uvanja maslinovog ulja iz sorti Oblice i Buharice na odr\v{z}ivost i boju ulja}, keyword = {karotenoidi, klorofili, maslinovo ulje, odr\v{z}ivost ulja, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ne\djeral, Sandra}, year = {2001}, pages = {53}, keywords = {carotenoids, chlorophylls, olive oil, stability, storage}, title = {The influence of storage conditions of olive oil from Oblica and Buharica varieties on stability and oil colour}, keyword = {carotenoids, chlorophylls, olive oil, stability, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font