Pregled bibliografske jedinice broj: 952686
Utjecaj alternativnih krmiva u obrocima ovaca i koza na masnokiselinski profil mlijeka
Utjecaj alternativnih krmiva u obrocima ovaca i koza na masnokiselinski profil mlijeka // Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb, 2018. str. 80-81 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 952686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj alternativnih krmiva u obrocima ovaca i koza
na masnokiselinski profil mlijeka
(Effect of alternative feedstuffs in ewes´ and goats
´ diets on milk fatty acid profile)
Autori
Klir, Željka ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018
/ Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb, 2018, 80-81
Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
preživači ; alternativna krmiva ; mlijeko ; masne kiseline
(ruminants ; alternative feedstuffs ; milk ; fatty acids)
Sažetak
Brojni nusproizvodi poljoprivredne i prehrambene industrije mogu se učinkovito koristiti u hranidbi malih preživača kao alternativna krmiva odgovarajuće nutritivne vrijednosti i poželjnog masnokiselinskog profila. U mediteranskim zemljama u hranidbi preživača se tradicionalno koriste nusproizvodi proizvodnje maslinovog ulja i vina, lišće i pogača maslina. Uzimajući u obzir kvalitetu alternativnih krmiva cilj ovoga rada bio je, iz dostupne literature, analizirati njihov utjecaj na masnokiselinski profil ovčjeg i kozjeg mlijeka. U mlijeku koza hranjenih krmnom smjesom i lišćem maslina (702 g/kg ST) utvrđeno je značajno povećanje C18:3 n-3 (α-linolenske kiseline, ALA) na 1, 34% u odnosu na 0, 35% u kontrolnoj skupini. Dodatak sušene komine grožđa (196 g/kg ST) u obroke koji sadrže krmnu smjesu te sijeno lucerne rezultirao je dvostrukim povećanjem t11 C18:1 (vakcenske kiseline, VA) i c9, t11 C18:2 (konjugirane linolne kiseline, CLA) u ovčjem mlijeku. Povećani udio mononezasićenih masnih kiselina (MUFA ; 24, 94%) utvrđen je u mlijeku ovaca hranjenih obrocima temeljenim na sijenu grahorice i krmnoj smjesi s pogačom maslina (20%), pri čemu je najzastupljenija bila c9 C18:1 (oleinska kiselina, OA ; 20, 68%). Hranidba koza krmnom smjesom koja sadrži sušenu pulpu sjemenki šipka (120 g/kg suhe tvari) povećala je udio ALA (0, 59%), CLA (0, 86%) i konjugirane linolenske kiseline (CLnA ; c9, t11, c13 C18:3 ; 0, 93%) u usporedbi s kontrolnom skupinom. Također, opravdana je upotreba pogače sjemenki bundeve (160 g/kg) u obrocima koza s obzirom na odgovarajući udio OA (17, 3%), VA (2, 17%) i CLA (0, 81%) u mlijeku. Navedeno ukazuje na mogućnost primjene istraživanih alternativnih krmiva u obrocima ovaca i koza s ciljem povećanja poželjnih masnih kiselina u mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Željka Klir
(autor)
Josip Novoselec
(autor)