Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952391

USPOREDBA PARAMETARA KAKVOĆE RAZLIČITIH VRSTA PIVA TIJEKOM VRENJA I ODLEŽAVANJA


Papaik, Ivana
USPOREDBA PARAMETARA KAKVOĆE RAZLIČITIH VRSTA PIVA TIJEKOM VRENJA I ODLEŽAVANJA, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 952391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA PARAMETARA KAKVOĆE RAZLIČITIH VRSTA PIVA TIJEKOM VRENJA I ODLEŽAVANJA
(COMPARISON OF BEER QUALITY PARAMETERS DURING THE FERMENTATION AND MATURATION)

Autori
Papaik, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2018

Stranica
52

Mentor
Šantek, Božidar

Neposredni voditelj
Trontel, Antonija

Ključne riječi
lager pivo, stout pivo, ale pivo, hlapive komponente, HPLC analiza, HS-GC-FID analiza
(lager beer, ale, stout, volatile compounds, HPLC analysis, HS-GC-FID analysis)

Sažetak
U ovom radu provedeno je utvrđivanje aromatskog profila piva i kvalitete lager i ale piva. Utjecaj na aromatski profil piva imaju korištene sirovine (slad, hmelj), vrsta kvasca, voda te sam proces proizvodnje i odležavanja piva. Tijekom istraživanja korišteni su uzorci tri različite vrste piva iz Pivovare Medvedgrad: Indian Pale Ale (IPA), tamnog lagera piva „Grička vještica“ i čokoladnog stout piva „Fantom“. Za proizvodnju piva pivovare Medvedgrad korišten je pivski kvasac Saccharomyces cerevisiae. U navedenim vrstama piva praćeni su različiti pokazatelji tijeka glavnog i naknadnog vrenja piva kao što su: koncentracija biomase kvasca, osnovnih sastojaka (šećeri, glicerol, alkohol) te koncentracija lakohapivih sastojaka (acetaldehid, esteri, viši alkoholi).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)

Avatar Url Božidar Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Papaik, Ivana
USPOREDBA PARAMETARA KAKVOĆE RAZLIČITIH VRSTA PIVA TIJEKOM VRENJA I ODLEŽAVANJA, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Papaik, I. (2018) 'USPOREDBA PARAMETARA KAKVOĆE RAZLIČITIH VRSTA PIVA TIJEKOM VRENJA I ODLEŽAVANJA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Papaik, Ivana}, year = {2018}, pages = {52}, keywords = {lager pivo, stout pivo, ale pivo, hlapive komponente, HPLC analiza, HS-GC-FID analiza}, title = {USPOREDBA PARAMETARA KAKVO\'{C}E RAZLI\v{C}ITIH VRSTA PIVA TIJEKOM VRENJA I ODLE\v{Z}AVANJA}, keyword = {lager pivo, stout pivo, ale pivo, hlapive komponente, HPLC analiza, HS-GC-FID analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Papaik, Ivana}, year = {2018}, pages = {52}, keywords = {lager beer, ale, stout, volatile compounds, HPLC analysis, HS-GC-FID analysis}, title = {COMPARISON OF BEER QUALITY PARAMETERS DURING THE FERMENTATION AND MATURATION}, keyword = {lager beer, ale, stout, volatile compounds, HPLC analysis, HS-GC-FID analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font