Pregled bibliografske jedinice broj: 952355
ISPITIVANJE UTJECAJA EKSTRAKCIJSKOG OTAPALA NA SADRŽAJ POLIFENOLA U EKSTRAKTIMA KORIJENA SLADIĆA (Glycyrrhiza glabra L.)
ISPITIVANJE UTJECAJA EKSTRAKCIJSKOG OTAPALA NA SADRŽAJ POLIFENOLA U EKSTRAKTIMA KORIJENA SLADIĆA (Glycyrrhiza glabra L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 952355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISPITIVANJE UTJECAJA EKSTRAKCIJSKOG OTAPALA NA SADRŽAJ POLIFENOLA U EKSTRAKTIMA KORIJENA SLADIĆA (Glycyrrhiza glabra L.)
(EXTRACTION SOLVENT INFLUENCE ON POLYPHENOLS CONTENT IN EXTRACTS OF LIQUORICE ROOT (Glycyrrhiza glabra L))
Autori
Lijović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.09
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Marijana Zovko Končić
Ključne riječi
polifenoli, maceracija, spektrofotometrija, glicerol, etanol
(polyphenols, maceration, spectrophotometry, glycerol, ethanol)
Sažetak
Polifenoli su prirodni antioksidansi koji pokazuju brojne povoljne učinke na ljudsko zdravlje. U ovom radu provedeno je spektrofotometrijsko određivanje polifenola u ekstraktima korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L). Ispitivan je utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj polifenola u 24 ekstrakta. Uspoređivani su glicerolni, vodeni i etanolni ekstrakti. Osim vrste otapala analiziran je i utjecaj mase droge, mase otapala te vrijeme provođenja ekstrakcije na sadržaj polifenola u navedenim ekstraktima. Utvrđeno je da je 50%-tni glicerol bolje otapalo od vode te 10%-tnog i 90%-tnog glicerola. Kod ekstrakcije etanolom pokazano je da 20 minuta nije dovoljno za ekstrakciju i da je 50%-tni etanol bolje otapalo od 100%-tnog etanola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(mentor)