Pregled bibliografske jedinice broj: 952354
Derivati karboksilnih kiselina – triacilgliceroli
Derivati karboksilnih kiselina – triacilgliceroli, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 952354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Derivati karboksilnih kiselina – triacilgliceroli
(Carboxylic acid derivatives – Triacylglycerols)
Autori
Anić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
03.10
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Gašo-Sokač, Dajana
Ključne riječi
derivati karboksilnih kiselina ; esteri ; triacilgliceroli ; kokosovo ulje
(carboxylic acids derivatives , esters ; triacylglycerols ; coconut oil)
Sažetak
Karboksilne kiseline pripadaju skupini najkiselijih jednostavnih organskih spojeva, u svom sastavu sadrže karboksilnu skupinu (- COOH). Široko su rasprostranjene u prirodi, a različitim kemijskim reakcijama iz njih nastaju derivati u koje spadaju kiselinski kloridi, esteri, anhidridi te amidi. Esteri predstavljaju jedne od najrasprostranjenijih derivata karboksilnih kiselina, a nastaju reakcijom esterifikacije. Za živi svijet vrlo veliku važnost imaju biološke molekule nazvane lipidi koje služe kao skladišta energije te služe za prijenos signala među stanicama. Najrasprostranjeniji lipidi nazivaju se triacilgliceroli, po kemijskoj strukturi to su estere alkohola glicerola i masnih kiselina. U ovisnosti od sastava masnih kiselina (zasićene ili nezasićene) triacilgliceroli mogu biti u krutom ili tekućem stanju, masti ili ulja. Jedno od najpoznatijih i najzanimljivijih ulja 21. stoljeća je kokosovo ulje koje zbog svog sastava i mnogih dobrih utjecaja na zdravlje postaje sve popularniji proizvod među ljudima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dajana Gašo-Sokač
(mentor)