Pregled bibliografske jedinice broj: 952331
Mala škola ovčarstva (6) Kvaliteta ovčjeg mesa i mlijeka
Mala škola ovčarstva (6) Kvaliteta ovčjeg mesa i mlijeka, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 952331 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mala škola ovčarstva (6) Kvaliteta ovčjeg mesa i mlijeka
(Little school of breeding sheep (6) Quality of sheep meat and milk)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Agroglas
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
kvaliteta ; ovčje meso ; ovčje mlijeko
(quality ; sheep meat ; sheep milk)
Sažetak
Meso je najvažniji ovčji proizvod. Primjerice, u Francuskoj se oko 85% dohotka u ovčarstvu dobiva od prodaje mesa, 11% od mlijeka, a samo 5% od vune. Kvaliteta ovčjeg mesa značajno se razlikuje u odnosu na dob ovaca, više nego li kvaliteta mesa kod drugih vrsta domaćih životinja. U vrijeme spolnoga sazrijevanja nastaju prilično velike promjene u okusu i mirisu mesa, ali i u njegovoj strukturi. Zbog toga, većina potrošača više preferira janjeće meso, nego li meso odraslih ovaca. Ovčje mlijeko je puno hranjivije nego li kravlje mlijeko. Sadrži oko dva puta više bjelančevina i masti i oko 1, 5 puta više suhe tvari. Sastav ovčjeg mlijeka značajno varira tijekom laktacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek