Pregled bibliografske jedinice broj: 952227
KINETIKA PROMJENE KONCENTRACIJE UKUPNIH POLIFENOLA VODENIH EKSTRAKATA SAMONIKLOG BILJA TIJEKOM SIMULACIJE PROBAVNOG SUSTAVA IN VITRO
KINETIKA PROMJENE KONCENTRACIJE UKUPNIH POLIFENOLA VODENIH EKSTRAKATA SAMONIKLOG BILJA TIJEKOM SIMULACIJE PROBAVNOG SUSTAVA IN VITRO // Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, D. ; Dejanović, I. ; Žižek, K. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 116-116 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 952227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KINETIKA PROMJENE KONCENTRACIJE UKUPNIH POLIFENOLA VODENIH EKSTRAKATA SAMONIKLOG BILJA TIJEKOM SIMULACIJE PROBAVNOG SUSTAVA IN VITRO
(KINETICS OF THE WILD HERBS AQUEOUS EXTRACTS TOTAL POLYPHENOLS CONCENTRATION CHANGE DURING THE IN VITRO DIGESTION SIMULATION)
Autori
Marić, L. ; Jurinjak tušek, A. ; Benković, M. ; Jurina, T. ; Valinger, D. ; Gajdoš Kljusurić, J.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers
/ Vrsaljko, D. ; Dejanović, I. ; Žižek, K. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 116-116
ISBN
978-608-4565-12-3
Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kinetika, koncentracija ukupnih polifenola, simulacija probave in vitro
(kinetics, totoal polyphenols concentration, in vitro digestion simulation)
Sažetak
Tijekom godina raste interes prehrambene industrije za razvojem proizvoda s pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje. Pri tome se velika pozornost posvećuje stabilizaciji biološki aktivnih komponenata kako bi se zaštitile pri prolasku kroz probavni sustav te omogućilo njihovo djelovanje na specifičnim mjestima u probavnom sustavu. U svrhu testiranja stabilnosti biološki aktivnih molekula pri prolasku kroz probavni sustav razvijeni su in vitro modelni sustavi koji služe kao odgovarajuća alternativa eksperimentima in vivo. U ovom radu provedena je analiza stabilnosti vodenih ekstrakata kadulje, lavande, majčine dušice, melise i mente simulacijom probavnog sustava in vitro te su procijenjeni kinetički parametri promjene koncentracije ukupnih polifenola tijekom probavnog procesa. Rezultati fizikalnih i kemijskih svojstava pokazuju da se majčina dušica može smatrati najboljim izvorom polifenola (UF = 1883, 485 mgGAE gs.t.-1) dok se vodeni ekstrakt kadulje pokazao kao najstabilniji pri simulaciji probavnog sustava in vivo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Benković
(autor)
Tamara Jurina
(autor)
Davor Valinger
(autor)
Ana Jurinjak Tušek
(autor)
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)