Pregled bibliografske jedinice broj: 952224
MODELI LOKALNE LINEARNE REGRESIJE ZA PREDVIĐANJE FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA VODENIH EKSTRAKATA LISTA MASLINE
MODELI LOKALNE LINEARNE REGRESIJE ZA PREDVIĐANJE FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA VODENIH EKSTRAKATA LISTA MASLINE // Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, D. ; Dejanović, I. ; Žižek, K. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 114-114 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 952224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MODELI LOKALNE LINEARNE REGRESIJE ZA PREDVIĐANJE FIZIKALNIH I KEMIJSKIH SVOJSTAVA VODENIH EKSTRAKATA LISTA MASLINE
(PIECEWISE LINEAR REGRESSION MODELS FOR THE PREDICTION OF THE PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF THE OLIVE LEAFS AQUEOUS EXTRACTS)
Autori
Kušen, M. ; Jurinjak Tušek, A. ; Benković, M. ; Jurina, T. ; Valinger, D. ; Gajdoš Kljusurić, J.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers
/ Vrsaljko, D. ; Dejanović, I. ; Žižek, K. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 114-114
ISBN
978-953-6894-62-8
Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
modeli lokalne linearne regresije, ekstrakti lista masline, fizikalna i kemijskasvojstva
(piecewis linear regresion models, olive leafs extracts, physical and chemical properties)
Sažetak
Maslina (Olea europaea L.) je vrlo važna poljoprivredna kultura u mediteranskim zemljama. Maslinovo ulje i plodovi masline su glavne komponente mediteranske prehrane te im se pripisuje blagotvoran učinak na zdravlje čovjeka. List masline također ima značajnu vrijednost te se u posljednje vrijeme sve više istražuje njegov biološki potencijal. Mnoga istraživanja su potvrdila ljekovita svojstva lista masline kao što su antimikrobni, protuupalni, antikancerogeni, hipoglikemijski te hipolipidemijski učinak. U okviru ovog rada provedena je analiza utjecaja temperature ekstrakcije, vremena ekstrakcije, brzine miješanja te veličine čestica na učinkovitost vodenih ekstrakcija. Ekstraktima su određena fizikalna svojstva (vodljivost, TDS, pH, suha tvar) te kemijska svojstva (sadržaj ukupnih polifenola i antioksidacijska aktivnost pomoću ABTS, DPPH i FRAP metoda). Dobiveni rezultati analizirani su primjenom metode lokalne linearne regresije u programskom paketu Statistica v. 10. Metoda lokalne linearne regresije omogućava predviđanje fizikalnih i kemijskih svojstava vodenih ekstrakata lista masline na temelju ulaznih varijabli (temperatura ekstrakcije, vrijeme ekstrakcije, veličina čestica te brzina miješanja). Metoda se bazira na dijeljenju zavisne varijable na intervale i procjeni linearnog modela za svaki od segmenata. Analiza rezultata procijenjenih vrijednosti parametara modela lokalne linearne regresije za predviđanje fizikalnih i kemijskih svojstava vodenih ekstrakata lista masline pokazala je da su procijenjene vrijednosti pouzdane, budući da su izračunate standarde pogreške za minimalno jedan red veličine manje od procijenjene vrijednosti parametara, pa se razvijeni modeli mogu pouzdano koristi za predikciju fizikalnih i kemijskih svojstava vodenih ekstrakata lista masline za analizirani raspon ulaznih varijabli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tamara Jurina
(autor)
Maja Benković
(autor)
Davor Valinger
(autor)
Ana Jurinjak Tušek
(autor)
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)