Pregled bibliografske jedinice broj: 95141
Hidroliza laktoze pomoću enzima beta-D-galaktozidaze
Hidroliza laktoze pomoću enzima beta-D-galaktozidaze // Mljekarstvo, 51 (2001), 3; 187-196 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 95141 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidroliza laktoze pomoću enzima beta-D-galaktozidaze
(Hydrolysis of lactose with beta-D-galactosidase)
Autori
Stehlik-Tomas, Vesna ; Grba, Slobodan ; Stanzer, Damir ; Gulan Zetić, V
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51
(2001), 3;
187-196
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; sirutka; hidroliza laktoze
(Saccharomyces cerevisiae; whey; hidrolysis lactose)
Sažetak
U ovom radu su ispitivani uvjeti hidrolize laktoze pomoću enzimskog preparata beta-D-galaktozidaze, a svrha je-primjena sirutke u ferementativnim procesima s kvascem Saccharomyces cerevisiae za kombiniranu proizvodnju alkohola i prehrambenog kvasca. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i različitim količinama dodanog enzimskog preparata. Rezultati pokazuju da je maksimalni stupanj hidrolize postignut u podlozi koja je sadržavala 5-10 % laktoze s dodatkom 2 g/L enzimskog preparata na temperaturi od 40 stupnjeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058502
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Slobodan Grba
(autor)
Vesna Stehlik-Tomas
(autor)
Damir Stanzer
(autor)
Vlatka Gulan-Zetić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Cab Abstracts
- Food Science and Technology