Pregled bibliografske jedinice broj: 951262
Zračenje voća gama zrakama
Zračenje voća gama zrakama // 2. studentski kogres okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem / Špoljarić, Nikolina (ur.).
Rijeka : Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018. 7, 1 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 951262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zračenje voća gama zrakama
(Irradiation of fruits by gamma rays)
Autori
Antolković, Ana Mrija ; Jenić, Milena ; Maslov Bandić, Luna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
2. studentski kogres okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem
/ Špoljarić, Nikolina - Rijeka : Zagreb : Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018
Skup
2. studentski kogres okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 05.06.2018. - 06.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
zračenje, voće, sigurnost hrane
(irradiation, fruits, food safety)
Sažetak
Novi životni stil je potaknuo ljude na razvijanje drugačijih prehrambenih navika te su time povećali potražnju za svježim voćem. U skladu s takvom prehranom znanstvenici su usmjerili svoja istraživanja u cilju postizanja proizvoda koji je zdravstveno ispravan, a da se smanji uporaba kemijskih preparata. Zračenje hrane je postupak pri čemu se proizvod tretira pri čemu može biti već pakiran, a tretman se vrši s jednim od oblika zračenja poput gama, X-zrakama ili elektronima. Prilikom zračenja hrane s gama zrakama koristi se izvor poput Kobalt 60 ili Cezij 137. Tretiranje ionizirajućim zračenjem je temeljeno na činjenici da samo zračenje uništava DNA kako bi sve živuće stanice postale inaktivne, odnosno da svi mikroorganizmi, insekti i dijelovi biljaka su spriječeni u daljnjem razvoju ovisno o odabranoj dozi zračenja. Takav oblik zračenje je u današnje vrijeme poželjan s obzirom na to da ne ostavlja nikakav utjecaj na sam proizvod u usporedbi s kemijskim tretiranjem plodova. Voće je prehrambeni proizvod koji je vrlo osjetljiv ako se koristi u svježem stanju. Ukoliko se ne zamrzava ili prerađuje takav proizvod je više izložen raznim patogenima, bolestima i štetnicima, te ga nije moguće dugo skladištiti. Voćne kulture koje se najčešće tretiraju su iz suptropskog područja zbog njihove velike važnosti u načinu skladištenja i transporta prema drugim mjestima međutim to ne isključuje upotrebu zračenja samo na te voćne vrste, također su provedena istraživanja na vrstama koje su značajne za uzgoj u našim područjima poput koštičavih, jezgričavih voćnih vrsta, a unazad nekoliko godina počela su istraživanja na jagodastom i lupinastom voću
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)