Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 951262

Zračenje voća gama zrakama


Antolković, Ana Mrija; Jenić, Milena; Maslov Bandić, Luna
Zračenje voća gama zrakama // 2. studentski kogres okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem / Špoljarić, Nikolina (ur.).
Rijeka : Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018. 7, 1 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 951262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zračenje voća gama zrakama
(Irradiation of fruits by gamma rays)

Autori
Antolković, Ana Mrija ; Jenić, Milena ; Maslov Bandić, Luna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2. studentski kogres okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem / Špoljarić, Nikolina - Rijeka : Zagreb : Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018

Skup
2. studentski kogres okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 05.06.2018. - 06.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
zračenje, voće, sigurnost hrane
(irradiation, fruits, food safety)

Sažetak
Novi životni stil je potaknuo ljude na razvijanje drugačijih prehrambenih navika te su time povećali potražnju za svježim voćem. U skladu s takvom prehranom znanstvenici su usmjerili svoja istraživanja u cilju postizanja proizvoda koji je zdravstveno ispravan, a da se smanji uporaba kemijskih preparata. Zračenje hrane je postupak pri čemu se proizvod tretira pri čemu može biti već pakiran, a tretman se vrši s jednim od oblika zračenja poput gama, X-zrakama ili elektronima. Prilikom zračenja hrane s gama zrakama koristi se izvor poput Kobalt 60 ili Cezij 137. Tretiranje ionizirajućim zračenjem je temeljeno na činjenici da samo zračenje uništava DNA kako bi sve živuće stanice postale inaktivne, odnosno da svi mikroorganizmi, insekti i dijelovi biljaka su spriječeni u daljnjem razvoju ovisno o odabranoj dozi zračenja. Takav oblik zračenje je u današnje vrijeme poželjan s obzirom na to da ne ostavlja nikakav utjecaj na sam proizvod u usporedbi s kemijskim tretiranjem plodova. Voće je prehrambeni proizvod koji je vrlo osjetljiv ako se koristi u svježem stanju. Ukoliko se ne zamrzava ili prerađuje takav proizvod je više izložen raznim patogenima, bolestima i štetnicima, te ga nije moguće dugo skladištiti. Voćne kulture koje se najčešće tretiraju su iz suptropskog područja zbog njihove velike važnosti u načinu skladištenja i transporta prema drugim mjestima međutim to ne isključuje upotrebu zračenja samo na te voćne vrste, također su provedena istraživanja na vrstama koje su značajne za uzgoj u našim područjima poput koštičavih, jezgričavih voćnih vrsta, a unazad nekoliko godina počela su istraživanja na jagodastom i lupinastom voću

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Luna Maslov Bandić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolković, Ana Mrija; Jenić, Milena; Maslov Bandić, Luna
Zračenje voća gama zrakama // 2. studentski kogres okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem / Špoljarić, Nikolina (ur.).
Rijeka : Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018. 7, 1 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Antolković, A., Jenić, M. & Maslov Bandić, L. (2018) Zračenje voća gama zrakama. U: Špoljarić, N. (ur.)2. studentski kogres okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Antolkovi\'{c}, Ana Mrija and Jeni\'{c}, Milena and Maslov Bandi\'{c}, Luna}, editor = {\v{S}poljari\'{c}, N.}, year = {2018}, pages = {1}, chapter = {7}, keywords = {zra\v{c}enje, vo\'{c}e, sigurnost hrane}, title = {Zra\v{c}enje vo\'{c}a gama zrakama}, keyword = {zra\v{c}enje, vo\'{c}e, sigurnost hrane}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska}, chapternumber = {7} }
@article{article, author = {Antolkovi\'{c}, Ana Mrija and Jeni\'{c}, Milena and Maslov Bandi\'{c}, Luna}, editor = {\v{S}poljari\'{c}, N.}, year = {2018}, pages = {1}, chapter = {7}, keywords = {irradiation, fruits, food safety}, title = {Irradiation of fruits by gamma rays}, keyword = {irradiation, fruits, food safety}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska}, chapternumber = {7} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font