Pregled bibliografske jedinice broj: 951244
Utjecaj gama zračenja na kemijski sastav bobičastog voća
Utjecaj gama zračenja na kemijski sastav bobičastog voća, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 951244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gama zračenja na kemijski sastav bobičastog
voća
(Effect of gamma-irradiation on the chemical
structure of berry fruits)
Autori
Martinović, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
23
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
gama zračenje, bobičasto voće, kemijski sastav, bioaktivni spojevi
(gamma raditation, berry fruits, chemical composition, bioactive compounds)
Sažetak
Gama zrake su elektromagnetski valovi vrlo visoke frekvencije i energije. Gama zračenje je prodorno te dolazi do pucanja DNA molekula. Ostali primarni i sekundarni metaboliti u hrani bez oštećenja podnose određene doze gama zračenja. Upravo se zbog baktericidnog, insekticidnog i fungicidnog djelovanja koristi i kao način konzerviranja hrane pogotovo mesa i bobičastog voća. U ovom završnom radu prikazao se utjecaj gama zračenja, u dozama koje se najčešće primjenjuju, na kemijski sastav bobičastog voća, posebice na bioaktivne komponente poput polifenola i vitamina C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)