Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 951068

Proizvodnja hrane i pića u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak?


Buturac, Goran
Proizvodnja hrane i pića u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak? // Zbornik radova 25. tradicionalnog savjetovanja "Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini" / Jurišić, Snježana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo ekonomista, 2017. str. 202-235 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 951068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja hrane i pića u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak?
(Food and Beverages Production in Croatia: Increasing Crisis or Recovery?)

Autori
Buturac, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 25. tradicionalnog savjetovanja "Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini" / Jurišić, Snježana - Zagreb : Hrvatsko društvo ekonomista, 2017, 202-235

ISBN
978-953-262-107-5

Skup
25. tradicionalno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08.11.2017. - 10.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
proizvodnja hrane i pića, konkurentnost, izvoz, input-output analiza, Hrvatska
(food and beverages production, competitiveness, export, input-output analysis, Croatia)

Sažetak
Cilj je ovoga rada dobiti nove spoznaje o konkurentnosti proizvodnje hrane i pića Republike Hrvatske. Metodologija rada zasniva se na primjeni input-output modela i standardiziranih pokazatelja izvozne konkurentnosti. Izražena izvozna koncentracija proizvodnih i tržišnih struktura najvećim dijelom ukazuje na nedovoljna ulaganja u istraživanje tržišta i inovacije proizvoda te neiskorištene izvozne potencijale kod velikog broja prehrambenih proizvoda i pića. Integracijski procesi koji rezultiraju ukidanjem trgovinskih barijera i internacionalizacijom proizvodnje i distribucije donose nove zahtjeve ekonomskoj politici u području proizvodnje hrane i pića. Ti zahtjevi se prije svega ogledaju u traženju novih načina osiguranja poštene tržišne utakmice kao i zaštite potrošača od nekvalitetnih i zdravstveno neispravnih proizvoda. Rast potrošnje hrane na globalnoj razini otvara prostor sve većoj diversifikaciji izvozne strukture i jačanju konkurentnosti na dosad manje zastupljenim tržištima. Očekivani nastavak relativno sporog gospodarskog rasta europskog prostora i zemalja CEFTA-e ne bi trebao biti značajnija prepreka jačanju izvozne konkurentnosti s obzirom na neelastičnu potražnju i veliku otpornost sektora na gospodarske prilike na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Buturac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buturac, Goran
Proizvodnja hrane i pića u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak? // Zbornik radova 25. tradicionalnog savjetovanja "Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini" / Jurišić, Snježana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo ekonomista, 2017. str. 202-235 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Buturac, G. (2017) Proizvodnja hrane i pića u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak?. U: Jurišić, S. (ur.)Zbornik radova 25. tradicionalnog savjetovanja "Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini".
@article{article, author = {Buturac, Goran}, editor = {Juri\v{s}i\'{c}, S.}, year = {2017}, pages = {202-235}, keywords = {proizvodnja hrane i pi\'{c}a, konkurentnost, izvoz, input-output analiza, Hrvatska}, isbn = {978-953-262-107-5}, title = {Proizvodnja hrane i pi\'{c}a u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak?}, keyword = {proizvodnja hrane i pi\'{c}a, konkurentnost, izvoz, input-output analiza, Hrvatska}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo ekonomista}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Buturac, Goran}, editor = {Juri\v{s}i\'{c}, S.}, year = {2017}, pages = {202-235}, keywords = {food and beverages production, competitiveness, export, input-output analysis, Croatia}, isbn = {978-953-262-107-5}, title = {Food and Beverages Production in Croatia: Increasing Crisis or Recovery?}, keyword = {food and beverages production, competitiveness, export, input-output analysis, Croatia}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo ekonomista}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font