Pregled bibliografske jedinice broj: 951068
Proizvodnja hrane i pića u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak?
Proizvodnja hrane i pića u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak? // Zbornik radova 25. tradicionalnog savjetovanja "Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini" / Jurišić, Snježana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo ekonomista, 2017. str. 202-235 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 951068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja hrane i pića u Hrvatskoj: produbljivanje krize ili oporavak?
(Food and Beverages Production in Croatia: Increasing Crisis or Recovery?)
Autori
Buturac, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 25. tradicionalnog savjetovanja "Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini"
/ Jurišić, Snježana - Zagreb : Hrvatsko društvo ekonomista, 2017, 202-235
ISBN
978-953-262-107-5
Skup
25. tradicionalno savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2018. godini"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08.11.2017. - 10.11.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
proizvodnja hrane i pića, konkurentnost, izvoz, input-output analiza, Hrvatska
(food and beverages production, competitiveness, export, input-output analysis, Croatia)
Sažetak
Cilj je ovoga rada dobiti nove spoznaje o konkurentnosti proizvodnje hrane i pića Republike Hrvatske. Metodologija rada zasniva se na primjeni input-output modela i standardiziranih pokazatelja izvozne konkurentnosti. Izražena izvozna koncentracija proizvodnih i tržišnih struktura najvećim dijelom ukazuje na nedovoljna ulaganja u istraživanje tržišta i inovacije proizvoda te neiskorištene izvozne potencijale kod velikog broja prehrambenih proizvoda i pića. Integracijski procesi koji rezultiraju ukidanjem trgovinskih barijera i internacionalizacijom proizvodnje i distribucije donose nove zahtjeve ekonomskoj politici u području proizvodnje hrane i pića. Ti zahtjevi se prije svega ogledaju u traženju novih načina osiguranja poštene tržišne utakmice kao i zaštite potrošača od nekvalitetnih i zdravstveno neispravnih proizvoda. Rast potrošnje hrane na globalnoj razini otvara prostor sve većoj diversifikaciji izvozne strukture i jačanju konkurentnosti na dosad manje zastupljenim tržištima. Očekivani nastavak relativno sporog gospodarskog rasta europskog prostora i zemalja CEFTA-e ne bi trebao biti značajnija prepreka jačanju izvozne konkurentnosti s obzirom na neelastičnu potražnju i veliku otpornost sektora na gospodarske prilike na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija