Pregled bibliografske jedinice broj: 950957
Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske
Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 950957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija
Biske
(Physicochemical and phytochemical characterization
of Biska)
Autori
Filipan, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
16.07
Godina
2018
Stranica
33
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost ; Biska ; imela ; kromatski parametri ; polifenoli
(antioxidative activity ; Biska ; mistletoe ; chromatic characteristics ; polyphenols)
Sažetak
Biska je tradicionalna istarska travarica koja se proizvodi postupkom maceracije grančica i lišća bijele imele u etilnom alkoholu poljoprivrednog podrijetla, a najčešće u neutralnoj rakiji - lozi ili komovici. Budući da tijekom maceracije dolazi do ekstrakcije aromatskih i biološki aktivnih spojeva prisutnih u bijeloj imeli, ona se (kao i ostale travarice) smatra ljekovitom rakijom. U istraživanjima koja su do sada provedena detektirani su lektini, viskotoksini, terpeni i polifenolni spojevi koji ovoj rakiji daju izrazita antioksidacijska i antitumorska svojstva. Na prikupljenim uzorcima Biske provedena je fizikalno-kemijska i fitokemijska analiza, a određeni su sljedeći parametri: ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost pomoću dvije metode - FRAP i DPPH, volumni udio etanola, pH i kromatske karakteristike. U ispitivanim uzorcima zabilježena je velika raznolikost rezultata. Udio ukupnih fenola kreće se u rasponu 0, 1 - 80 mg GAE/100 ml pića, a antioksidacijska aktivnost između 0 i 7 mM Trolox (FRAP metoda), odnosno određena pomoću druge metode između 0, 3 i 71 % inhibicije DPPH radikala.
Izvorni jezik
Hrvatski