Pregled bibliografske jedinice broj: 950955
Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa
Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 950955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki
grožđa
(Phytochemical characterization of grape stems
macerate)
Autori
Barač, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
08.06
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Jasna Mrvčić
Ključne riječi
grožđe ; liker ; maceracija ; peteljke ; polifenoli
(grape ; liquor ; maceration ; stems ; polyphenols)
Sažetak
Peteljke grožđa čine do 25% otpada koji nastane nakon proizvodnje vina. No, zbog polifenola koje sadrže, a koji imaju antioksidacijska i antikancerogena svojstva, peteljke se ne moraju nužno smatrati otpadom nego se mogu iskoristiti daljnom preradom. U svrhu proizvodnje biljnog likera maceracijom peteljki u etanolu, kao načina njihovog racionalnog iskorištenja, analizirani su uzorci maceracije peteljki grožđa u 45, 70 i 96%- tnom etanolu s omjerima peteljki i etanola 1:5 i 1:10. Određena je količina ukupnih polifenola spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteou reagensa, njihova antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama te njihove kromatske karakteristike i pH vrijednosti. Najveći sadržaj polifenola imali su macerati dobiveni maceracijom peteljki nakon 2 mjeseca, s omjerom peteljki i etanola 1:5, a najviše se polifenola ekstrahiralo u 70%-tnom etanolu. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazali su uzorci nakon maceracije od jednog mjeseca s omjerom peteljki i etanola 1:5.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija