Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 950955

Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa


Barač, Monika
Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 950955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa
(Phytochemical characterization of grape stems macerate)

Autori
Barač, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
08.06

Godina
2018

Stranica
28

Mentor
Jasna Mrvčić

Ključne riječi
grožđe ; liker ; maceracija ; peteljke ; polifenoli
(grape ; liquor ; maceration ; stems ; polyphenols)

Sažetak
Peteljke grožđa čine do 25% otpada koji nastane nakon proizvodnje vina. No, zbog polifenola koje sadrže, a koji imaju antioksidacijska i antikancerogena svojstva, peteljke se ne moraju nužno smatrati otpadom nego se mogu iskoristiti daljnom preradom. U svrhu proizvodnje biljnog likera maceracijom peteljki u etanolu, kao načina njihovog racionalnog iskorištenja, analizirani su uzorci maceracije peteljki grožđa u 45, 70 i 96%- tnom etanolu s omjerima peteljki i etanola 1:5 i 1:10. Određena je količina ukupnih polifenola spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteou reagensa, njihova antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama te njihove kromatske karakteristike i pH vrijednosti. Najveći sadržaj polifenola imali su macerati dobiveni maceracijom peteljki nakon 2 mjeseca, s omjerom peteljki i etanola 1:5, a najviše se polifenola ekstrahiralo u 70%-tnom etanolu. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazali su uzorci nakon maceracije od jednog mjeseca s omjerom peteljki i etanola 1:5.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Mrvčić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Barač, Monika
Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Barač, M. (2018) 'Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bara\v{c}, Monika}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {gro\v{z}\dje, liker, maceracija, peteljke, polifenoli}, title = {Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki gro\v{z}\dja}, keyword = {gro\v{z}\dje, liker, maceracija, peteljke, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bara\v{c}, Monika}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {grape, liquor, maceration, stems, polyphenols}, title = {Phytochemical characterization of grape stems macerate}, keyword = {grape, liquor, maceration, stems, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font