Pregled bibliografske jedinice broj: 95074
Analiza energetske efikasnosti sušenja mlijeka
Analiza energetske efikasnosti sušenja mlijeka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 95074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza energetske efikasnosti sušenja mlijeka
(Analysis of energetic efficiency of milk drying)
Autori
Tokić-Mikulić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
28.03
Godina
2002
Stranica
50
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
sušenje raspršivanjem; prijenos topline; toplinski gubici; mlijeko u prahu
(spray drying; heat transfer; heat lost; milk powder)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi energetsku efikasnost industrijskog procesa proizvodnje mlijeka u prahu metodom sušenja raspršivanjem. Korištenjem uređaja Testo 635 i odgovarajućih sondi mjerene su temperatura i vlažnost zraka u pogonu, temperature površina vanjskih stjenki tornja za sušenje, temperatura ugušćenog mlijeka, temperatura mlijeka u prahu nakon prvog ciklona, te temperatura gotovog proizvoda. Vrijednosti ostalih parametara, neophodnih za izradu materijalne bilance za cijeli proces proizvodnje i energetske bilance za proces sušenja raspršivanjem, očitavane su s upravljačkih ploča uređaja ili su određene laboratorijskim metodama. Iz podataka dobivenih mjerenjima i korištenjem odgovarajućih matematičkih izraza izračunati su gubici topline s površina tornja za sušenje u okolinu. Utvrđeno je da se najviše topline gubi s bočnih stjenki tornja, te da s porastom temperatura vanjskih površina rastu i gubici topline uslijed prirodne konvekcije. Bilanca energije ukupnog procesa proizvodnje pokazuje da je najveća količina energije potrebna za zagrijavanje zraka koji se koristi kao medij za sušenje ugušćenog mlijeka, dok se u tornju za sušenje raspršivanjem najveća količina topline troši na zagrijavanje i isparavanje vode iz ugušćenog mlijeka. Efikasnost tornja za sušenje raspršivanjem povećava se sušenjem ugušćenog mlijeka s većim udjelom suhe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA