Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 950146

Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Aladić, Krunoslav
Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 4; 317-323 doi:https://.org/10.31727/m.20.4.2 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 950146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti
(The influence of antioxidants on the oxidative stability of pork fat)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XX (2018), 4; 317-323

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinjska mast ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; test održivosti
(pork fat ; oxidative stability ; antioxidants ; sustainability test)

Sažetak
Oksidacija lipida predstavlja glavni problem u životinjskim mastima, ona prouzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. Svinjska mast podliježe oksidaciji tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS, ekstrakt kadulje, ekstrakt maslinove komine, alfa tokoferol, mješavina tokoferola) i sintetskih antioksidanasa (PG, BHA) na promjenu oksidacijske stabilnosti svinjske masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Testa održivosti na 98 oC. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 98 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS, ostvario je veću efikasnost zaštite svinjske masti od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Sintetski antioksidansi propil galat i butilhidroksianisol uspješno su povećali stabilnost svinjske masti prema oksidaciji pri čemu veće antioksidacijsko djelovanje pokazuje propil galat.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Aladić, Krunoslav
Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 4; 317-323 doi:https://.org/10.31727/m.20.4.2 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D. & Aladić, K. (2018) Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (4), 317-323 doi:https://.org/10.31727/m.20.4.2.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Aladi\'{c}, Krunoslav}, year = {2018}, pages = {317-323}, DOI = {https://doi.org/10.31727/m.20.4.2}, keywords = {svinjska mast, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, test odr\v{z}ivosti}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {https://doi.org/10.31727/m.20.4.2}, volume = {XX}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti}, keyword = {svinjska mast, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, test odr\v{z}ivosti} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Aladi\'{c}, Krunoslav}, year = {2018}, pages = {317-323}, DOI = {https://doi.org/10.31727/m.20.4.2}, keywords = {pork fat, oxidative stability, antioxidants, sustainability test}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {https://doi.org/10.31727/m.20.4.2}, volume = {XX}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {The influence of antioxidants on the oxidative stability of pork fat}, keyword = {pork fat, oxidative stability, antioxidants, sustainability test} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font