Pregled bibliografske jedinice broj: 950143
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 203-214 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 950143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive
(The production and stabilization of cold-pressed plum kernel oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Cikoš, Ana-Marija ; Lončarić, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 203-214
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
koštice šljive, hladno prešanje, procesni parametri, oksidacijska stabilnost, antioksidansi
(plum kernel, cold pressing, process parameters, oxidative stability, antioxidants)
Sažetak
Postupkom hladnog prešanja iz koštice šljive (Prunus domestica L.) dobije se kvalitetno jestivo ulje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja koštice šljive na efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: frekvencija elektromotora (brzina pužnice), temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno s kontinuiranom pužnom prešom. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog ulja. Ispitan je i utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost ulja primjenom Testa održivosti na 98 °C. Korišteni su sljedeći prirodni antioksidansi: ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i eterično ulje primorskog vriska te sintetski antioksidans oktil galat. Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri hladnog prešanja značajno utječu na iskorištenje ulja koštice šljive. Veće iskorištenje sirovog ulja i hladno prešanog ulja postignuto je kod temperature zagrijavanja glave preše 100 oC, frekvencije elektromotora 35 Hz i nastavka za izlaz pogače 10 mm. Dodatkom prirodnih antioksidanasa postignuta je bolja zaštita ulja od oksidacijskog kvarenja nego dodatkom sintetskog antioksidansa. Eterično ulje primorskog vriska pokazalo je najbolji antioksidacijski utjecaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Melita Lončarić
(autor)
Ana-Marija Cikoš
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Drago Šubarić
(autor)