Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949950

Laboratorijska proizvodnja mesa


Vrček, Valerije
Laboratorijska proizvodnja mesa, 2018. (popularni rad).


CROSBI ID: 949950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Laboratorijska proizvodnja mesa
(Meat production in laboratory)

Autori
Vrček, Valerije

Izvornik
Glas Koncila

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2018

Ključne riječi
meso, laboratorij, biosinteza, Nizozemska
(meat, laboratory, biosynthesis, Netherlands)

Sažetak
U animiranom filmu »Oblačno s ćuftama« (engl. »Cloudy with a Chance of Meatballs«, iz 2009. godine) prikazana je priča o izumitelju Marinu Prskalu koji u svom laboratoriju, uz pomoć računalnih programa, proizvodi gotovu hranu. Ćufte, hamburgeri i špageti padaju iz oblaka sve dok ne zatrpaju nezasitne stanovnike grada Kaštel-Srdelice. Taj zabavni film s elementima znanstvene fantastike temelji se na istoimenoj knjizi iz 1978. godine koja opisuje ljude koji ne pripremaju svoju hranu, nego ju čekaju iz jestivih oborina. Takav scenarij u kojem hrana više nije proizvod uzgoja i berbe ili kuhanja i pečenja danas je ostvariv. Upravo to najavljuju Peter Verstrate i Mark Post, vlasnici nizozemske tvrtke »Mosa Meat«, koji godinama razvijaju tehnologiju proizvodnje mesa iz Petrijevih zdjelica. Oni su 2013. godine uspjeli iz staničnoga medija dobiti odrezak za prvi bezmesni hamburger. Cijena proizvodnje jedne jedine »šnicle in vitro« iznosila je 240 tisuća eura, a velik dio troškova pokrio je Sergey Brin, suosnivač tvrtke »Google«. No ove su godine Verstrate i Post potpisali vrlo unosne ugovore sa švicarskom prehrambenom tvrtkom »Bell Food Group« i investicijskim fondom »M Ventures«, što će im omogućiti jeftiniju sintezu mesa iz animalnih stanica i mišićnih vlakana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Prehrambena tehnologija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerije Vrček (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.glas-koncila.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vrček, Valerije
Laboratorijska proizvodnja mesa, 2018. (popularni rad).
Vrček, V. (2018) Laboratorijska proizvodnja mesa. Glas Koncila. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Vr\v{c}ek, Valerije}, year = {2018}, keywords = {meso, laboratorij, biosinteza, Nizozemska}, title = {Laboratorijska proizvodnja mesa}, keyword = {meso, laboratorij, biosinteza, Nizozemska} }
@unknown{unknown, author = {Vr\v{c}ek, Valerije}, year = {2018}, keywords = {meat, laboratory, biosynthesis, Netherlands}, title = {Meat production in laboratory}, keyword = {meat, laboratory, biosynthesis, Netherlands} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font