Pregled bibliografske jedinice broj: 949950
Laboratorijska proizvodnja mesa
Laboratorijska proizvodnja mesa, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 949950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Laboratorijska proizvodnja mesa
(Meat production in laboratory)
Autori
Vrček, Valerije
Izvornik
Glas Koncila
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
meso, laboratorij, biosinteza, Nizozemska
(meat, laboratory, biosynthesis, Netherlands)
Sažetak
U animiranom filmu »Oblačno s ćuftama« (engl. »Cloudy with a Chance of Meatballs«, iz 2009. godine) prikazana je priča o izumitelju Marinu Prskalu koji u svom laboratoriju, uz pomoć računalnih programa, proizvodi gotovu hranu. Ćufte, hamburgeri i špageti padaju iz oblaka sve dok ne zatrpaju nezasitne stanovnike grada Kaštel-Srdelice. Taj zabavni film s elementima znanstvene fantastike temelji se na istoimenoj knjizi iz 1978. godine koja opisuje ljude koji ne pripremaju svoju hranu, nego ju čekaju iz jestivih oborina. Takav scenarij u kojem hrana više nije proizvod uzgoja i berbe ili kuhanja i pečenja danas je ostvariv. Upravo to najavljuju Peter Verstrate i Mark Post, vlasnici nizozemske tvrtke »Mosa Meat«, koji godinama razvijaju tehnologiju proizvodnje mesa iz Petrijevih zdjelica. Oni su 2013. godine uspjeli iz staničnoga medija dobiti odrezak za prvi bezmesni hamburger. Cijena proizvodnje jedne jedine »šnicle in vitro« iznosila je 240 tisuća eura, a velik dio troškova pokrio je Sergey Brin, suosnivač tvrtke »Google«. No ove su godine Verstrate i Post potpisali vrlo unosne ugovore sa švicarskom prehrambenom tvrtkom »Bell Food Group« i investicijskim fondom »M Ventures«, što će im omogućiti jeftiniju sintezu mesa iz animalnih stanica i mišićnih vlakana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Prehrambena tehnologija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)