Pregled bibliografske jedinice broj: 949916
Posebnosti u poslovanju godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu
Posebnosti u poslovanju godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu // Računovodstvo, revizija i financije, XXVIII (2018), 2; 41-50 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 949916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Posebnosti u poslovanju godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu
(Specialties in annual calculation for caterers and hoteliers for 2017)
Autori
Markota, Ljerka
Izvornik
Računovodstvo, revizija i financije (0353-8087) XXVIII
(2018), 2;
41-50
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
godišnji obračun, ugostiteljstvo, smještaj
(annuala calculation, catering, accommodation)
Sažetak
Zakon o ugostiteljstvu propisuje način i uvjete obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluga smještaja. S poreznog motrišta, u razdoblju 2017., za pružene usluge smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata primjenjivala se snižena stopu PDV-a od 13 %. Međutim, od 1. siječnja 2017. godine ugostiteljska usluga, odnosno pripremanje hrane i pića koje nije uključivalo smještaj, bilo je oporezivo stopom PDV-a od 25 % što je značajna novost i promjena u toj djelatnosti. Računovodstveno, ugostiteljsku djelatnost treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti, a ne kao trgovinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
RRIF Visoka škola za financijski menadžment, Zagreb
Profili:
Ljerka Markota
(autor)