Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949916

Posebnosti u poslovanju godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu


Markota, Ljerka
Posebnosti u poslovanju godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu // Računovodstvo, revizija i financije, XXVIII (2018), 2; 41-50 (nije recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 949916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Posebnosti u poslovanju godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu
(Specialties in annual calculation for caterers and hoteliers for 2017)

Autori
Markota, Ljerka

Izvornik
Računovodstvo, revizija i financije (0353-8087) XXVIII (2018), 2; 41-50

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
godišnji obračun, ugostiteljstvo, smještaj
(annuala calculation, catering, accommodation)

Sažetak
Zakon o ugostiteljstvu propisuje način i uvjete obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluga smještaja. S poreznog motrišta, u razdoblju 2017., za pružene usluge smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata primjenjivala se snižena stopu PDV-a od 13 %. Međutim, od 1. siječnja 2017. godine ugostiteljska usluga, odnosno pripremanje hrane i pića koje nije uključivalo smještaj, bilo je oporezivo stopom PDV-a od 25 % što je značajna novost i promjena u toj djelatnosti. Računovodstveno, ugostiteljsku djelatnost treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti, a ne kao trgovinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
RRIF Visoka škola za financijski menadžment, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljerka Markota (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markota, Ljerka
Posebnosti u poslovanju godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu // Računovodstvo, revizija i financije, XXVIII (2018), 2; 41-50 (nije recenziran, članak, stručni)
Markota, L. (2018) Posebnosti u poslovanju godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu. Računovodstvo, revizija i financije, XXVIII (2), 41-50.
@article{article, author = {Markota, Ljerka}, year = {2018}, pages = {41-50}, keywords = {godi\v{s}nji obra\v{c}un, ugostiteljstvo, smje\v{s}taj}, journal = {Ra\v{c}unovodstvo, revizija i financije}, volume = {XXVIII}, number = {2}, issn = {0353-8087}, title = {Posebnosti u poslovanju godi\v{s}njem obra\v{c}unu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu}, keyword = {godi\v{s}nji obra\v{c}un, ugostiteljstvo, smje\v{s}taj} }
@article{article, author = {Markota, Ljerka}, year = {2018}, pages = {41-50}, keywords = {annuala calculation, catering, accommodation}, journal = {Ra\v{c}unovodstvo, revizija i financije}, volume = {XXVIII}, number = {2}, issn = {0353-8087}, title = {Specialties in annual calculation for caterers and hoteliers for 2017}, keyword = {annuala calculation, catering, accommodation} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font