Pregled bibliografske jedinice broj: 94988
Prinos i kakvoća kultivara determinantne rajčice
Prinos i kakvoća kultivara determinantne rajčice // 37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem (zbornik sažetaka) / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 94988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos i kakvoća kultivara determinantne rajčice
(Yield and quality componenets of determinate tomato cultivars)
Autori
Gudelj-Velaga, Željka ; Bućan, Lovre ; Perica, Slavko ; Goreta, Smiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem (zbornik sažetaka)
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001
Skup
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2001. - 23.02.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
?
Sažetak
Poljski pokus sa sedam kultivara determinantne rajčice (BSS 239, Bologna, Celebrity, Daisy, Erato, Marmande i Hector) proveden je u Imotskom u 1999. i 2000. godini. Presadnice su uzgojene u lončićima i posađene na mulch od crne PE folije uz navodnjavanje kapanjem. Sadnja je obavljena 24. 5. u 1999. g., te 20. 5. u 2000. po slučajnom bloknom rasporedu u pet ponavljanja. U berbi je određena masa, visina i promjer ploda, sadržaj suhe tvari, ukupni prinos te pojava fizioloških poremećaja. Berba je počela 4. kolovoza u 1999. te 25. srpnja u 2000., glavnina berbe je bila drugoj polovici kolovoza, a berba je završila početkom listopada u obje godine. Najveći prinos zabilježen je kod kultivara BSS (100.05 t/ha), a najmanji kod kultivara Celebrity (62.11 t/ha). Najveća prosječna masa ploda zabilježena je kod kutlivara Hector (110 g), a najmanja kod kultivara Erato (91.1 g). Sadržaj suhe tvari kretao se od 5.6 % (Marmande) do 6.4 % (Bologna). Kod svih kultivara plodovi su okruglastog oblika, te dobre čvrstoće. Od fizioloških poremećaja zabilježena je pojava vršne truleži kod kultivara Erato.
Izvorni jezik
Engleski
Napomena
Nepotpun zapis!