Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 94986

Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke


Mihaljević, Tatjana
Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 94986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke
(Influence of drying parameters and browning inhibitor on infrared apple drying)

Autori
Mihaljević, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
13.03

Godina
2001

Stranica
84

Mentor
Tomas, Srećko

Ključne riječi
infracrveno sušenje; kinetika sušenja; inhibitor posmeđivanja; jabuka
(infrared drying; drying kinetics; browning inhibitor; apple)

Sažetak
Laboratorijsko infracrveno sušenje jabuke provedeno je radi ispitivanja utjecaja temperature sušenja i veličine uzoraka jabuke na kinetiku sušenja. Kinetika sušenja praćena je termogravimetrijski, mjerenjem gubitka mase i porasta temperature uzoraka sušenih do određene vlažnosti. Ispitivanje je obuhvatilo i usporedbu tri načina sušenja i to standardno, brzo i sušenje stupnjevitim zagrijavanjem. Pored toga cilj je bio i usporediti izgled (prvenstveno boju) osušenih uzoraka, koji su obrađeni otopinom inhibitora posmeđivanja (K-metabisulfita), u odnosu na neobrađene osušene uzorke, odnosno svježe uzorke. Eksperimentalni podaci su aproksimirani eksponencijalnim matematičkim modelom uz visok indeks korelacije. Povećanjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka povećava se i brzina sušenja uz najveću brzinu, odnosno najkraće vrijeme sušenja primjenom stupnjevitog načina zagrijavanja. 1,5%-tnom otopina K-metabisulfita pokazala se dobrim inhibitorom posmeđivanja smanjujući ukupnu promjenu boje osušenih uzoraka u odnosu na osušene uzorke jabuke koji prethodno nisu bili obrađeni.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljević, Tatjana
Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Mihaljević, T. (2001) 'Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Tatjana}, year = {2001}, pages = {84}, keywords = {infracrveno su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, inhibitor posme\djivanja, jabuka}, title = {Utjecaj parametara su\v{s}enja i inhibitora posme\djivanja na infracrveno su\v{s}enje jabuke}, keyword = {infracrveno su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, inhibitor posme\djivanja, jabuka}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Tatjana}, year = {2001}, pages = {84}, keywords = {infrared drying, drying kinetics, browning inhibitor, apple}, title = {Influence of drying parameters and browning inhibitor on infrared apple drying}, keyword = {infrared drying, drying kinetics, browning inhibitor, apple}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font