Pregled bibliografske jedinice broj: 94986
Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke
Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 94986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke
(Influence of drying parameters and browning inhibitor on infrared apple drying)
Autori
Mihaljević, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.03
Godina
2001
Stranica
84
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
infracrveno sušenje; kinetika sušenja; inhibitor posmeđivanja; jabuka
(infrared drying; drying kinetics; browning inhibitor; apple)
Sažetak
Laboratorijsko infracrveno sušenje jabuke provedeno je radi ispitivanja utjecaja temperature sušenja i veličine uzoraka jabuke na kinetiku sušenja. Kinetika sušenja praćena je termogravimetrijski, mjerenjem gubitka mase i porasta temperature uzoraka sušenih do određene vlažnosti. Ispitivanje je obuhvatilo i usporedbu tri načina sušenja i to standardno, brzo i sušenje stupnjevitim zagrijavanjem. Pored toga cilj je bio i usporediti izgled (prvenstveno boju) osušenih uzoraka, koji su obrađeni otopinom inhibitora posmeđivanja (K-metabisulfita), u odnosu na neobrađene osušene uzorke, odnosno svježe uzorke. Eksperimentalni podaci su aproksimirani eksponencijalnim matematičkim modelom uz visok indeks korelacije. Povećanjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka povećava se i brzina sušenja uz najveću brzinu, odnosno najkraće vrijeme sušenja primjenom stupnjevitog načina zagrijavanja. 1,5%-tnom otopina K-metabisulfita pokazala se dobrim inhibitorom posmeđivanja smanjujući ukupnu promjenu boje osušenih uzoraka u odnosu na osušene uzorke jabuke koji prethodno nisu bili obrađeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA