Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949460

Utjecaj provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka


Šebalj, Gordan
Utjecaj provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 949460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
(The influence of wilting on the nutritive value of fermented forage from semi-natural grassland)

Autori
Šebalj, Gordan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.06

Godina
2018

Stranica
26

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
hranidbena vrijednost fermentirane krme, provenuta biljna masa, NIR spektroskopija
(nutritive value, fermented forage, wilting, NIR spectroscopy)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj provenjavanja na hranjivost fermentirane biljne mase i kvalitetu fermentacije u silosu. Svježa ili direktno silirana biljna masa se dobro zbija u silosu, ali ima manju koncentraciju vodotopivih šećera u suhoj tvari krme, moguće gubitke hranjiva ocjeđivanjem silažnog soka, veće transportne i troškove skladištenja krme u usporedbi s biljnom masom provenutom prije siliranja. Veća razina provenjavanja krme prije siliranja dovodi do većih gubitaka hranjiva u polju i tijekom aerobne faze fermentacije u silosu. Pokus je proveden korištenjem krme poluprirodnog travnjaka zajednice Arrhenatheretum medioeuropaeum ruderale. Biljna masa je nakon košnje ostavljena da provene na tlu tijekom 0, 3, 6 i 24 sata kada su formirani laboratorijski silosi za svaku razinu provenjavanja odvojeno. Na temelju provedenih analiza uzoraka fermentirane krme, utvrđeno je da s produljenjem provenjavanja biljne mase raste udjel suhe tvari (ST), neutralnih detergent vlakana (NDV), fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME), faktor konzumacije goveda (FK-goveda) i pH vrijednost, a opada koncentracija sirovih proteina (SP), probavljivost organske tvari u ST (D-vrijednost), metabolička energija (ME), amonijski dušik (NH3- N), sadržaj šećera i faktor konzumacije za ovace (FK-ovaca). Uspoređujući 4 razine provenjavanja ; 0h, 3h, 6h i 24h, zaključeno je, prema svim utvrđivanim parametrima hranjivosti, da je najviša kvaliteta sjenaže postignuta nakon 3 h provenjavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šebalj, Gordan
Utjecaj provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šebalj, G. (2018) 'Utjecaj provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ebalj, Gordan}, year = {2018}, pages = {26}, keywords = {hranidbena vrijednost fermentirane krme, provenuta biljna masa, NIR spektroskopija}, title = {Utjecaj provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka}, keyword = {hranidbena vrijednost fermentirane krme, provenuta biljna masa, NIR spektroskopija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ebalj, Gordan}, year = {2018}, pages = {26}, keywords = {nutritive value, fermented forage, wilting, NIR spectroscopy}, title = {The influence of wilting on the nutritive value of fermented forage from semi-natural grassland}, keyword = {nutritive value, fermented forage, wilting, NIR spectroscopy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font