Pregled bibliografske jedinice broj: 949459
Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka
Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 949459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na
konzumaciju i probavljivost obroka
(The effect of cereal type and particle size on the
ration intake and digestibility)
Autori
Škrivanek, Ana Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sjenaža lucerne, kukuruz, zob, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost
(alfalfa haylage, corn, oat, ad libitum intake, in vivo digestibility)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj vrste žitarica (kukuruz i zob) i njihova usitnjavanja kao dodatka sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Istraživano je 5 hranidbenih tretmana koji su uključili hranidbu (i) samo SL te hranidbu SL uz dodatak 30 g (ii) zrna kukuruza, (iii) mljevenog zrna kukuruza, (iv) zrna zobi, (v) mljevenog zrna zobi kg-1 M0, 75 . Najveću ad libitum konzumaciju ST je imao hranidbeni tretman samo SL (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. Najnižu ad libitum konzumaciju ST obroka je imao hranidbeni tretman hranidbe SL uz dodatak mljevenog zrna zobi (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. Utvrđena je najveća in vivo probavljivost ST obroka kod hranidbe SL uz dodatak cijelog ili mljevenog zrna kukuruza (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima, a između koja dva hranidbena tretmana nije bilo statistički značajnih razlika u ad libitum konzumaciji ST obroka (P>0, 05). Usitnjavanje zrna kukuruza nije utjecalo na ad libitum konzumaciju ST obroka (P>0, 05) dok je usitnjavanje zrna zobi povećalo ad libitum konzumaciju ST obroka u usporedbi s dodatkom cijelog zrna zobi (P<0, 05). Najnižu in vivo probavljivost ST obroka je imao hranidbeni tretman hranidbe samo SL (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. U ovom istraživanju usitnjavanje zrna (kukuruza i zobi) nije utjecalo na in vivo probavljivost ST obroka u odnosu na dodatak cijelog zrna obroku baziranom na SL (P>0, 05). Zaključeno je da vrsta žitarica kao i njezino mehaničko tretiranje mljevenjem prije dodatka SL i hranidbe životinjama pokazuje promjenjive biološke rezultate konzumacije i probavljivosti obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)