Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949459

Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka


Škrivanek, Ana Marija
Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 949459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka
(The effect of cereal type and particle size on the ration intake and digestibility)

Autori
Škrivanek, Ana Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sjenaža lucerne, kukuruz, zob, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost
(alfalfa haylage, corn, oat, ad libitum intake, in vivo digestibility)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj vrste žitarica (kukuruz i zob) i njihova usitnjavanja kao dodatka sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Istraživano je 5 hranidbenih tretmana koji su uključili hranidbu (i) samo SL te hranidbu SL uz dodatak 30 g (ii) zrna kukuruza, (iii) mljevenog zrna kukuruza, (iv) zrna zobi, (v) mljevenog zrna zobi kg-1 M0, 75 . Najveću ad libitum konzumaciju ST je imao hranidbeni tretman samo SL (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. Najnižu ad libitum konzumaciju ST obroka je imao hranidbeni tretman hranidbe SL uz dodatak mljevenog zrna zobi (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. Utvrđena je najveća in vivo probavljivost ST obroka kod hranidbe SL uz dodatak cijelog ili mljevenog zrna kukuruza (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima, a između koja dva hranidbena tretmana nije bilo statistički značajnih razlika u ad libitum konzumaciji ST obroka (P>0, 05). Usitnjavanje zrna kukuruza nije utjecalo na ad libitum konzumaciju ST obroka (P>0, 05) dok je usitnjavanje zrna zobi povećalo ad libitum konzumaciju ST obroka u usporedbi s dodatkom cijelog zrna zobi (P<0, 05). Najnižu in vivo probavljivost ST obroka je imao hranidbeni tretman hranidbe samo SL (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. U ovom istraživanju usitnjavanje zrna (kukuruza i zobi) nije utjecalo na in vivo probavljivost ST obroka u odnosu na dodatak cijelog zrna obroku baziranom na SL (P>0, 05). Zaključeno je da vrsta žitarica kao i njezino mehaničko tretiranje mljevenjem prije dodatka SL i hranidbe životinjama pokazuje promjenjive biološke rezultate konzumacije i probavljivosti obroka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škrivanek, Ana Marija
Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Škrivanek, A. (2018) 'Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}krivanek, Ana Marija}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, kukuruz, zob, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost}, title = {Utjecaj usitnjavanja i vrste \v{z}itarica na konzumaciju i probavljivost obroka}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, kukuruz, zob, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}krivanek, Ana Marija}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {alfalfa haylage, corn, oat, ad libitum intake, in vivo digestibility}, title = {The effect of cereal type and particle size on the ration intake and digestibility}, keyword = {alfalfa haylage, corn, oat, ad libitum intake, in vivo digestibility}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font