Pregled bibliografske jedinice broj: 94924
Okusne supstancije iz pivskog kvasca
Okusne supstancije iz pivskog kvasca // Svijet piva, 6 (2001), 37; 09-13 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 94924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Okusne supstancije iz pivskog kvasca
(Flavour enhancers from brewer's yeast)
Autori
Beluhan, Sunčica
Izvornik
Svijet piva (1330-7843) 6
(2001), 37;
09-13
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
pivski kvasac; 5’-ribonukleotidi; autoliza; kvaščev ekstrakt
(brewer's yeast; 5’-ribonucleotides; autolysis; yeast extract)
Sažetak
Iako se kvasci smatraju vjerojatno najstarijim mikroorganizmima povezanim s ljudskim rodom, njihova uloga nije bila poznata sve do Leeuwenhoekova otkrića mikroskopa u 18. stoljeću. Većina znanstvenika vjeruje da su složena pića poput piva prvi počeli proizvoditi Sumerani oko 5000 godina prije Krista. Iako stare civilizacije nisu imale spoznaje o kemijskim promjenama izazvanim metabolizmom mikroorganizama, imale su dovoljno empirijskog znanja da promijene svoje prehrambene proizvode kako bi ih učinili ukusnijima, hranjivijima, a kasnije i netoksičnima. Znanja koja su dobili metodom pokušaja i promašaja godinama su se prenosila s koljena na koljeno. Začeci istraživanja na biomasi pivskog kvasca u Velikoj Britaniji i Njemačkoj doprinjeli su razvoju brojnih prehrambenih i okusnih sastojaka izoliranih iz pivskog kvasca, koji su se pokazali nezamjenjivima u prehrambenoj industriji. Najvažniji proizvodi dobiveni iz biomase pivskog kvasca mogu se pobrojati kao: 1) okusni proizvodi i pojačivači okusa hrani, 2) prehrambeni proizvodi, 3) enzimi, i 4) farmaceutski i kozmetički proizvodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058402
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(autor)