Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 94924

Okusne supstancije iz pivskog kvasca


Beluhan, Sunčica
Okusne supstancije iz pivskog kvasca // Svijet piva, 6 (2001), 37; 09-13 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 94924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Okusne supstancije iz pivskog kvasca
(Flavour enhancers from brewer's yeast)

Autori
Beluhan, Sunčica

Izvornik
Svijet piva (1330-7843) 6 (2001), 37; 09-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
pivski kvasac; 5’-ribonukleotidi; autoliza; kvaščev ekstrakt
(brewer's yeast; 5’-ribonucleotides; autolysis; yeast extract)

Sažetak
Iako se kvasci smatraju vjerojatno najstarijim mikroorganizmima povezanim s ljudskim rodom, njihova uloga nije bila poznata sve do Leeuwenhoekova otkrića mikroskopa u 18. stoljeću. Većina znanstvenika vjeruje da su složena pića poput piva prvi počeli proizvoditi Sumerani oko 5000 godina prije Krista. Iako stare civilizacije nisu imale spoznaje o kemijskim promjenama izazvanim metabolizmom mikroorganizama, imale su dovoljno empirijskog znanja da promijene svoje prehrambene proizvode kako bi ih učinili ukusnijima, hranjivijima, a kasnije i netoksičnima. Znanja koja su dobili metodom pokušaja i promašaja godinama su se prenosila s koljena na koljeno. Začeci istraživanja na biomasi pivskog kvasca u Velikoj Britaniji i Njemačkoj doprinjeli su razvoju brojnih prehrambenih i okusnih sastojaka izoliranih iz pivskog kvasca, koji su se pokazali nezamjenjivima u prehrambenoj industriji. Najvažniji proizvodi dobiveni iz biomase pivskog kvasca mogu se pobrojati kao: 1) okusni proizvodi i pojačivači okusa hrani, 2) prehrambeni proizvodi, 3) enzimi, i 4) farmaceutski i kozmetički proizvodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Beluhan, Sunčica
Okusne supstancije iz pivskog kvasca // Svijet piva, 6 (2001), 37; 09-13 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Beluhan, S. (2001) Okusne supstancije iz pivskog kvasca. Svijet piva, 6 (37), 09-13.
@article{article, author = {Beluhan, Sun\v{c}ica}, year = {2001}, pages = {09-13}, keywords = {pivski kvasac, 5 and \#38, \#8217, -ribonukleotidi, autoliza, kva\v{s}\v{c}ev ekstrakt}, journal = {Svijet piva}, volume = {6}, number = {37}, issn = {1330-7843}, title = {Okusne supstancije iz pivskog kvasca}, keyword = {pivski kvasac, 5 and \#38, \#8217, -ribonukleotidi, autoliza, kva\v{s}\v{c}ev ekstrakt} }
@article{article, author = {Beluhan, Sun\v{c}ica}, year = {2001}, pages = {09-13}, keywords = {brewer and \#39, s yeast, 5 and \#38, \#8217, -ribonucleotides, autolysis, yeast extract}, journal = {Svijet piva}, volume = {6}, number = {37}, issn = {1330-7843}, title = {Flavour enhancers from brewer and \#39;s yeast}, keyword = {brewer and \#39, s yeast, 5 and \#38, \#8217, -ribonucleotides, autolysis, yeast extract} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font