Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948876

Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke


Blaženka, Buntić
Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 948876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke
(The effect of ultrasound on the stability of flavan-3-ols and antioxidant capacity in cloudy apple juice)

Autori
Blaženka, Buntić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2018

Stranica
47

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Ključne riječi
ultrazvuk ; sok od jabuke ; flavan-3-oli ; FRAP ; skladištenje
(ultrasound ; apple juice ; flavan-3-ols ; FRAP ; storage)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati stabilnost flavan-3-ola i vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta (FRAP) u mutnom soku od jabuke uslijed tretmana ultrazvukom te tijekom 7 dana skladištenja na +. Sokovi od jabuke tretirani su ultrazvukom visokog intenziteta uz variranje amplitude (40 i 80 %), promjera sonde (7 i 10 mm) i vremena tretiranja (3, 6 i 9 min). Antioksidacijski kapacitet i flavan-3-oli određeni su spektrofotometrijski. Utjecaj ultrazvuka na vrijednost masenih udjela flavan-3-ola pokazao je negativan trend u većini uzoraka, osim u uzorcima UZ-6, UZ-8, UZ-11 i UZ-12 gdje je došlo do značajnog povećanja. Primjena ultrazvuka značajno je utjecala i na smanjenje antioksidacijskog kapaciteta u svim uzorcima neovisno o amplitudi, promjeru sonde i vremenu tretiranja u odnosu na svježi sok. Vrijeme skladištenja također se izdvojilo se kao signifikantan čimbenik sa nepovoljnim doprinosom stabilnosti flavan-3-ola i antioksidacijskog kapaciteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Blaženka, Buntić
Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blaženka, B. (2018) 'Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}enka, Bunti\'{c}}, year = {2018}, pages = {47}, keywords = {ultrazvuk, sok od jabuke, flavan-3-oli, FRAP, skladi\v{s}tenje}, title = {Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke}, keyword = {ultrazvuk, sok od jabuke, flavan-3-oli, FRAP, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}enka, Bunti\'{c}}, year = {2018}, pages = {47}, keywords = {ultrasound, apple juice, flavan-3-ols, FRAP, storage}, title = {The effect of ultrasound on the stability of flavan-3-ols and antioxidant capacity in cloudy apple juice}, keyword = {ultrasound, apple juice, flavan-3-ols, FRAP, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font