Pregled bibliografske jedinice broj: 948876
Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke
Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 948876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka na stabilnost flavan 3-ola i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke
(The effect of ultrasound on the stability of flavan-3-ols and antioxidant capacity in cloudy apple juice)
Autori
Blaženka, Buntić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2018
Stranica
47
Mentor
Bursać Kovačević, Danijela
Ključne riječi
ultrazvuk ; sok od jabuke ; flavan-3-oli ; FRAP ; skladištenje
(ultrasound ; apple juice ; flavan-3-ols ; FRAP ; storage)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati stabilnost flavan-3-ola i vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta (FRAP) u mutnom soku od jabuke uslijed tretmana ultrazvukom te tijekom 7 dana skladištenja na +. Sokovi od jabuke tretirani su ultrazvukom visokog intenziteta uz variranje amplitude (40 i 80 %), promjera sonde (7 i 10 mm) i vremena tretiranja (3, 6 i 9 min). Antioksidacijski kapacitet i flavan-3-oli određeni su spektrofotometrijski. Utjecaj ultrazvuka na vrijednost masenih udjela flavan-3-ola pokazao je negativan trend u većini uzoraka, osim u uzorcima UZ-6, UZ-8, UZ-11 i UZ-12 gdje je došlo do značajnog povećanja. Primjena ultrazvuka značajno je utjecala i na smanjenje antioksidacijskog kapaciteta u svim uzorcima neovisno o amplitudi, promjeru sonde i vremenu tretiranja u odnosu na svježi sok. Vrijeme skladištenja također se izdvojilo se kao signifikantan čimbenik sa nepovoljnim doprinosom stabilnosti flavan-3-ola i antioksidacijskog kapaciteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Danijela Bursać Kovačević
(mentor)