Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948874

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke


Bilobrk, Josipa
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 948874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke
(The effect of ultrasound on the stability of phenols and antioxidant capacity in cloudy apple juice)

Autori
Bilobrk, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2018

Stranica
48

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Ključne riječi
sok od jabuke ; ukupni fenoli ; ultrazvuk ; antioksidacijski kapacitet ; skladištenje
(apple juice ; ultrasound ; total phenols ; antioxidant capacity ; storage time)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta te usporediti dobivene rezultate s rezultatima svježeg netretiranog mutnog soka od jabuke sorte Zlatni Delišes neposredno nakon tretmana te tijekom sedmodnevnog skladištenja pri 4 °C. U radu je korišten ultrazvuk visokog intenziteta, snage 100 W, frekvencije 20 kHz, amplituda 40 % i 80 %, promjera sondi 7 i 10 mm te vremena tretiranja od 3, 6 i 9 minuta. Uslijed tretmana ultrazvukom, temperatura nije prelazila 41 ˚C. U odnosu na kontrolni uzorak u svim tretiranim uzorcima neovisno o amplitudi, promjeru sondi te vremenu tretiranju uočen je smanjen udio ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta. Nakon 7 dana skladištenja, kod svih uzoraka, tretiranih i netretiranih, došlo je do smanjenja navedenih vrijednosti. Uslijed skladištenja, veći pad vrijednosti primijećen je kod uzoraka tretiranih ultrazvukom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bilobrk, Josipa
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bilobrk, J. (2018) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bilobrk, Josipa}, year = {2018}, pages = {48}, keywords = {sok od jabuke, ukupni fenoli, ultrazvuk, antioksidacijski kapacitet, skladi\v{s}tenje}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke}, keyword = {sok od jabuke, ukupni fenoli, ultrazvuk, antioksidacijski kapacitet, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bilobrk, Josipa}, year = {2018}, pages = {48}, keywords = {apple juice, ultrasound, total phenols, antioxidant capacity, storage time}, title = {The effect of ultrasound on the stability of phenols and antioxidant capacity in cloudy apple juice}, keyword = {apple juice, ultrasound, total phenols, antioxidant capacity, storage time}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font