Pregled bibliografske jedinice broj: 948874
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 948874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u mutnom soku od jabuke
(The effect of ultrasound on the stability of phenols and antioxidant capacity in cloudy apple juice)
Autori
Bilobrk, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2018
Stranica
48
Mentor
Bursać Kovačević, Danijela
Ključne riječi
sok od jabuke ; ukupni fenoli ; ultrazvuk ; antioksidacijski kapacitet ; skladištenje
(apple juice ; ultrasound ; total phenols ; antioxidant capacity ; storage time)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka na stabilnost fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta te usporediti dobivene rezultate s rezultatima svježeg netretiranog mutnog soka od jabuke sorte Zlatni Delišes neposredno nakon tretmana te tijekom sedmodnevnog skladištenja pri 4 °C. U radu je korišten ultrazvuk visokog intenziteta, snage 100 W, frekvencije 20 kHz, amplituda 40 % i 80 %, promjera sondi 7 i 10 mm te vremena tretiranja od 3, 6 i 9 minuta. Uslijed tretmana ultrazvukom, temperatura nije prelazila 41 ˚C. U odnosu na kontrolni uzorak u svim tretiranim uzorcima neovisno o amplitudi, promjeru sondi te vremenu tretiranju uočen je smanjen udio ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta. Nakon 7 dana skladištenja, kod svih uzoraka, tretiranih i netretiranih, došlo je do smanjenja navedenih vrijednosti. Uslijed skladištenja, veći pad vrijednosti primijećen je kod uzoraka tretiranih ultrazvukom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb