Pregled bibliografske jedinice broj: 948521
Proizvodnja rakija od grožđa u svijetu
Proizvodnja rakija od grožđa u svijetu, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 948521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja rakija od grožđa u svijetu
(Production of grape brandy in the world)
Autori
Hofer, Simona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
grožđe ; rakija od grožđa ; alambic ; vinjak ; komovica ; loza
(grape ; grape spirit ; alembic ; pomace spirit ; brandy ; loza)
Sažetak
Grožđe je specifična sirovina koja se koristi za konzumaciju u svježem stanju i za preradu. Preradom grožđa se dobivaju suhice, vino, vinski ocat, a također se preradom grožđa i preradom vina mogu dobiti i rakije. Da bi se proizvele rakije od grožđa potrebno je poštivati određene uvjete. U te se uvjete ubrajaju kemijski sastav grožđa, kemijski sastav vina, komine ili masulja, te način prerade. Još se od davnina za proizvodnju rakije koristi jednostavan alambic uređaj, kakvi se danas još koriste u domaćinstvima i kod malih proizvođača. U intenzivnim se proizvodnjama koriste poboljšani složeni uređaji s rektifikacijskom kolonom i deflegmatorom za brže odvijanje procesa i postizanje boljih rezultata u što kraćem roku. Najpoznatije rakije od grožđa su francuski Cognac i Armagnac, talijanska Grappa, čileanski Pisco, a u Hrvatskoj je to loza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija