Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948521

Proizvodnja rakija od grožđa u svijetu


Hofer, Simona
Proizvodnja rakija od grožđa u svijetu, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 948521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja rakija od grožđa u svijetu
(Production of grape brandy in the world)

Autori
Hofer, Simona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
27

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
grožđe ; rakija od grožđa ; alambic ; vinjak ; komovica ; loza
(grape ; grape spirit ; alembic ; pomace spirit ; brandy ; loza)

Sažetak
Grožđe je specifična sirovina koja se koristi za konzumaciju u svježem stanju i za preradu. Preradom grožđa se dobivaju suhice, vino, vinski ocat, a također se preradom grožđa i preradom vina mogu dobiti i rakije. Da bi se proizvele rakije od grožđa potrebno je poštivati određene uvjete. U te se uvjete ubrajaju kemijski sastav grožđa, kemijski sastav vina, komine ili masulja, te način prerade. Još se od davnina za proizvodnju rakije koristi jednostavan alambic uređaj, kakvi se danas još koriste u domaćinstvima i kod malih proizvođača. U intenzivnim se proizvodnjama koriste poboljšani složeni uređaji s rektifikacijskom kolonom i deflegmatorom za brže odvijanje procesa i postizanje boljih rezultata u što kraćem roku. Najpoznatije rakije od grožđa su francuski Cognac i Armagnac, talijanska Grappa, čileanski Pisco, a u Hrvatskoj je to loza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hofer, Simona
Proizvodnja rakija od grožđa u svijetu, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hofer, S. (2018) 'Proizvodnja rakija od grožđa u svijetu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hofer, Simona}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {gro\v{z}\dje, rakija od gro\v{z}\dja, alambic, vinjak, komovica, loza}, title = {Proizvodnja rakija od gro\v{z}\dja u svijetu}, keyword = {gro\v{z}\dje, rakija od gro\v{z}\dja, alambic, vinjak, komovica, loza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hofer, Simona}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {grape, grape spirit, alembic, pomace spirit, brandy, loza}, title = {Production of grape brandy in the world}, keyword = {grape, grape spirit, alembic, pomace spirit, brandy, loza}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font