Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948519

Utjecaj gama zračenja grožđa sorte "Merlot" na kemijski sastav vina


Milković, Anamarija
Utjecaj gama zračenja grožđa sorte "Merlot" na kemijski sastav vina, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 948519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gama zračenja grožđa sorte "Merlot" na kemijski sastav vina
(Influence of grape gamma radiation processing on chemical composition of 'Merlot' cultivar)

Autori
Milković, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2018

Stranica
25

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
Merlot, gama zračenje, polifenoli
(Merlot, gamma irradiation, polyphenols)

Sažetak
Na aromu vina utječe veliki broj kemijskih spojeva od kojih su posebno značajni polifenolni spojevi koji definiraju boju, astringenciju i gorčinu. Polifenoli također posjeduju antioksidacijski potencijal koji ima pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. Obzirom na to, predložene su mnoge tehnike u cilju bolje ekstrakcije polifenolnih spojeva kao što su termovinifikacija, produžena maceracija, grijanje ili smrzavanje bobica te pulsirajuće električno polje. Osim navedenih metoda, istraživano je i izlaganje grožđa gama zračenju. Cilj rada je istražiti utjecaj procesa gama zračenja grožđa sorte „Merlot“ na osnovne kemijske parametre i polifenolni sastav vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milković, Anamarija
Utjecaj gama zračenja grožđa sorte "Merlot" na kemijski sastav vina, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Milković, A. (2018) 'Utjecaj gama zračenja grožđa sorte "Merlot" na kemijski sastav vina', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milkovi\'{c}, Anamarija}, year = {2018}, pages = {25}, keywords = {Merlot, gama zra\v{c}enje, polifenoli}, title = {Utjecaj gama zra\v{c}enja gro\v{z}\dja sorte "Merlot" na kemijski sastav vina}, keyword = {Merlot, gama zra\v{c}enje, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milkovi\'{c}, Anamarija}, year = {2018}, pages = {25}, keywords = {Merlot, gamma irradiation, polyphenols}, title = {Influence of grape gamma radiation processing on chemical composition of 'Merlot' cultivar}, keyword = {Merlot, gamma irradiation, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font