Pregled bibliografske jedinice broj: 948519
Utjecaj gama zračenja grožđa sorte "Merlot" na kemijski sastav vina
Utjecaj gama zračenja grožđa sorte "Merlot" na kemijski sastav vina, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 948519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gama zračenja grožđa sorte "Merlot" na
kemijski sastav vina
(Influence of grape gamma radiation processing on
chemical composition of 'Merlot' cultivar)
Autori
Milković, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
Merlot, gama zračenje, polifenoli
(Merlot, gamma irradiation, polyphenols)
Sažetak
Na aromu vina utječe veliki broj kemijskih spojeva od kojih su posebno značajni polifenolni spojevi koji definiraju boju, astringenciju i gorčinu. Polifenoli također posjeduju antioksidacijski potencijal koji ima pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. Obzirom na to, predložene su mnoge tehnike u cilju bolje ekstrakcije polifenolnih spojeva kao što su termovinifikacija, produžena maceracija, grijanje ili smrzavanje bobica te pulsirajuće električno polje. Osim navedenih metoda, istraživano je i izlaganje grožđa gama zračenju. Cilj rada je istražiti utjecaj procesa gama zračenja grožđa sorte „Merlot“ na osnovne kemijske parametre i polifenolni sastav vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija