Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 94846

Nova valorizacija sladnih klica, nusproizvoda sladara


Beluhan, Sunčica
Nova valorizacija sladnih klica, nusproizvoda sladara // Svijet piva, 6 (2001), 35; 10-13 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 94846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nova valorizacija sladnih klica, nusproizvoda sladara
(Novel valorisation of malt sprouts, by-products of malt-house)

Autori
Beluhan, Sunčica

Izvornik
Svijet piva (1330-7843) 6 (2001), 35; 10-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
sladne klice; 5’-fosfodiesteraza; nusproizvodi
(malt sprouts; 5’-phosphodiesterase; by-products)

Sažetak
Sladne klice su proizvod dobiven odstranjivanjem klica i korjenčića od ječmenog slada, zajedno s dijelovima pljevice i ostalim dijelovima sladnog zrna. Svjetska godišnja proizvodnja slada se procjenjuje na 17 milijuna tona, od čega sladne klice sačinjavaju 4 – 5 % od proizvedene mase, budući da se na 100 kg slada, uz zrnaste otpatke, proizvede od 4 do 5 kg sladnih klica. Sukladno tome, u jedinoj hrvatskoj sladari nastaje oko 2000 t sladnih klica kao nusproizvoda. Sladne klice su vrlo bogat izvor enzima, te je jedna od mogućnosti, njihova uporaba kao izvora enzima 5’-fosfodiesteraze, koji na svjetskom tržištu postiže visoku cijenu. 5’-fosfodiesteraza je enzim koji hidrolizira ribonukleinsku kiselinu (RNA) do 5'-ribonukleotida (5’-AMP, 5’-CMP, 5’-GMP i 5’-UMP). Pri tome se 5’-GMP i 5’-IMP (nastao deaminiranjem 5’-AMP-a) mogu iskoristiti kao pojačivači okusa hrane, a 5’-CMP i 5’-UMP su sastojci važni u farmaceutskoj industriji (Beluhan, 2001). Naime, 5’-GMP i 5’-IMP su uz natrijev glutaminat (engl. monosodium glutamate, MSG) sastavni dio umami (jap. jedinstven, neponovljiv) okusa i pojačavaju okus do razina viših od praga okusa, te se, kao pojačivači okusa hrani uporabljuju u proizvodnji gotove ili smrznute gotove hrane (Nagodawithana, 1995). Kako se RNA može izolirati iz otpadnog pivskog kvasca, a 5’-fosfodiesteraza iz sladnih klica, dogovorom između pivovara i sladara, mogli bi se proizvoditi 5’-ribonukleotidi. Time bi se postigla dva cilja; povećala bi se ekonomičnost proizvodnje piva i slada i proizveo novi, visokovrijedni proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Beluhan, Sunčica
Nova valorizacija sladnih klica, nusproizvoda sladara // Svijet piva, 6 (2001), 35; 10-13 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Beluhan, S. (2001) Nova valorizacija sladnih klica, nusproizvoda sladara. Svijet piva, 6 (35), 10-13.
@article{article, author = {Beluhan, Sun\v{c}ica}, year = {2001}, pages = {10-13}, keywords = {sladne klice, 5 and \#38, \#8217, -fosfodiesteraza, nusproizvodi}, journal = {Svijet piva}, volume = {6}, number = {35}, issn = {1330-7843}, title = {Nova valorizacija sladnih klica, nusproizvoda sladara}, keyword = {sladne klice, 5 and \#38, \#8217, -fosfodiesteraza, nusproizvodi} }
@article{article, author = {Beluhan, Sun\v{c}ica}, year = {2001}, pages = {10-13}, keywords = {malt sprouts, 5 and \#38, \#8217, -phosphodiesterase, by-products}, journal = {Svijet piva}, volume = {6}, number = {35}, issn = {1330-7843}, title = {Novel valorisation of malt sprouts, by-products of malt-house}, keyword = {malt sprouts, 5 and \#38, \#8217, -phosphodiesterase, by-products} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font