Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948443

Utjecaj mliječne kiseline i inokulanta na kinetiku probavljivosti škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza


Tadić, Martin
Utjecaj mliječne kiseline i inokulanta na kinetiku probavljivosti škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 948443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mliječne kiseline i inokulanta na kinetiku probavljivosti škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza
(Effect of lactic acid and inoculant on strach digestibility kinetics of high-moisture maize)

Autori
Tadić, Martin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2018

Stranica
30

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
visoko-vlažno zrno kukuruza ; inokulant ; mliječna kiselina ; kinetika probavljivosti škroba
(high-moisture maize grain ; inoculant ; lactic acid ; starch digestibility kinetics)

Sažetak
Silaža visoko-vlažnog zrna kukuruza postaje sve važniji oblik konzerviranja kukuruza pri čemu dodatak aditiva smanjuje rizik od neželjene fermentacije i kvarenja silaže. Nije poznato ima li dodatak aditiva utjecaja na kinetiku probavljivosti škroba, te je cilj ovog istraživanja bio ispitati kako dodatak inokulanta i mliječne kiseline tijekom siliranja visoko- vlažnog zrna utječe na brzinu probavljivosti škroba u modelu koji oponaša uvijete u želucu i tankom crijevu svinje. Hibrid Bc 462 siliran je u vakuum vrećicama tijekom 182 dana spontano (kontrola) te s dodatkom inokulata Sil-All (Dr. Peiper, Njemačka) i mliječne kiseline (0, 9%). Doseg razgradnje škroba u in vitro modelu pratio se nakon 15, 30, 45, 60, 120, 180, 240, 300 i 360 min, a kako bi se izračunala kinetika probavljivosti škroba silaže visoko-vlažnog zrna kukuruza u svim uzorcima određen je sadržaj škroba i šećera. Dodatak inokulanta i mliječne kiseline u silažu nije imalo utjecaj na sadržaj škroba i šećera u silaži. Probavljivost suhe tvari u uzorcima kretala se od 88, 55% do 91, 06% te se nije razlikovala između tretmana. Nakon prva dva sata inkubacije razgradilo se prosječno 90, 65% škroba, a dodatak inokulanta ili mliječne kiseline nije utjecao na koeficijente probavljivosti od početka do drugog sata inkubacije. Tretman je značajno djelovao na koeficijente probavljivosti nakon tri i četiri sata inkubacije pri čemu je dodatak inokulanta rezultirao najvišim vrijednostima. Ujedno, silaže silirane s inokulantom imale su najviši udio potencijalno probavljive frakcije. Unatoč utvrđenim razlikama, tretman nije utjecao na brzinu razgradnje škroba pri čemu su dodatak inokulanta i mliječne kiseline rezultirali nižim vrijednostima u odnosu na kontrolni uzorak (1, 02 vs. 1, 29 1/h).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tadić, Martin
Utjecaj mliječne kiseline i inokulanta na kinetiku probavljivosti škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Tadić, M. (2018) 'Utjecaj mliječne kiseline i inokulanta na kinetiku probavljivosti škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Martin}, year = {2018}, pages = {30}, keywords = {visoko-vla\v{z}no zrno kukuruza, inokulant, mlije\v{c}na kiselina, kinetika probavljivosti \v{s}kroba}, title = {Utjecaj mlije\v{c}ne kiseline i inokulanta na kinetiku probavljivosti \v{s}kroba visoko-vla\v{z}nog zrna kukuruza}, keyword = {visoko-vla\v{z}no zrno kukuruza, inokulant, mlije\v{c}na kiselina, kinetika probavljivosti \v{s}kroba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Martin}, year = {2018}, pages = {30}, keywords = {high-moisture maize grain, inoculant, lactic acid, starch digestibility kinetics}, title = {Effect of lactic acid and inoculant on strach digestibility kinetics of high-moisture maize}, keyword = {high-moisture maize grain, inoculant, lactic acid, starch digestibility kinetics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font