Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948406

Promjene sadržaja karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u zimskim rokovima berbe


Fureš, Ivan
Promjene sadržaja karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u zimskim rokovima berbe, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 948406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene sadržaja karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u zimskim rokovima berbe
(Changes of carotenoid content and total antioxidant activities of maize grain in winter harvesting period)

Autori
Fureš, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2018

Stranica
36

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
kukuruz ; karotenoidi ; antioksidacijska aktivnost ; rok berbe
(maize ; carotenoids ; antioxidant activity ; harvest period)

Sažetak
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom uobičajenog razdoblja berbe, kukuruz se ostavlja na polju te bere tijekom zimskih mjeseci. Međutim, prezimljavanje može negativno utjecati na kvalitetu zrna. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj roka zimske berbe na sadržaj karotenoida i ukupnu antioksidacijsku aktivnost zrna četiri Bc hibrida kukuruza (Bc 344, Bc 353, Bc 572 i Pajdaš). Zrno kukuruza istraživanih hibrida proizvedeno je na istom testnom polju u uvjetima intenzivne agrotehnike, a berba je provedena u listopadu 2015., uobičajenom roku berbe, te siječnju i ožujku 2016., tri i pet mjeseci nakon uobičajene berbe. Ukupni karotenoidi iz zrna su estrahirani heksanom i kvantificirani kao ekvivalent β-karotena spektrofotometrijskom metodom dok je antioksidacijska aktivnost cijelog zrna ispitana direktnom TEAC (eng. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) metodom. Istraživani hibridi (Bc 344, Bc 353, Bc 572 i Pajdaš ; P<0, 001) razlikovali su se u sadržaju karotenoida (23, 67, 20, 83, 23, 07 i 24, 00 μg/g) i antioksidacijskoj aktivnosti (14, 59, 14, 83, 15, 36 i 15, 09 mmol/kg). Nadalje, tijekom prezimljavanja opadao je sadržaj karotenoida (s 25, 03 u uobičajenom roku berbe na 22, 19 i 21, 53 μg/g tri i pet mjeseci nakon) što upućuje na trošenje karotenoida u zaštiti zrna. Iako je u drugom roku berbe došlo do pada antioksidacijske aktivnosti (s 14, 61 na 14, 49 mmol/kg), u trećem roku ona raste (15, 81 mmol/kg) što je najvjerojatnije rezultat otpuštanja vezanih fenola kao posljedica obrane zrna od mikroorganizama. Unatoč utvrđenom negativnom djelovanju prezimljavanja na sadržaj karotenoida i antioksidacijsku aktivnost, do većeg negativnog učinka nije došlo zbog blage zime tijekom promatranog razdoblja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fureš, Ivan
Promjene sadržaja karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u zimskim rokovima berbe, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Fureš, I. (2018) 'Promjene sadržaja karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u zimskim rokovima berbe', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fure\v{s}, Ivan}, year = {2018}, pages = {36}, keywords = {kukuruz, karotenoidi, antioksidacijska aktivnost, rok berbe}, title = {Promjene sadr\v{z}aja karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u zimskim rokovima berbe}, keyword = {kukuruz, karotenoidi, antioksidacijska aktivnost, rok berbe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fure\v{s}, Ivan}, year = {2018}, pages = {36}, keywords = {maize, carotenoids, antioxidant activity, harvest period}, title = {Changes of carotenoid content and total antioxidant activities of maize grain in winter harvesting period}, keyword = {maize, carotenoids, antioxidant activity, harvest period}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font