Pregled bibliografske jedinice broj: 948406
Promjene sadržaja karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u zimskim rokovima berbe
Promjene sadržaja karotenoida i ukupne antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u zimskim rokovima berbe, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 948406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene sadržaja karotenoida i ukupne
antioksidacijske aktivnosti zrna kukuruza u
zimskim rokovima berbe
(Changes of carotenoid content and total
antioxidant activities of maize grain in winter
harvesting period)
Autori
Fureš, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
kukuruz ; karotenoidi ; antioksidacijska aktivnost ; rok berbe
(maize ; carotenoids ; antioxidant activity ; harvest period)
Sažetak
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom uobičajenog razdoblja berbe, kukuruz se ostavlja na polju te bere tijekom zimskih mjeseci. Međutim, prezimljavanje može negativno utjecati na kvalitetu zrna. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj roka zimske berbe na sadržaj karotenoida i ukupnu antioksidacijsku aktivnost zrna četiri Bc hibrida kukuruza (Bc 344, Bc 353, Bc 572 i Pajdaš). Zrno kukuruza istraživanih hibrida proizvedeno je na istom testnom polju u uvjetima intenzivne agrotehnike, a berba je provedena u listopadu 2015., uobičajenom roku berbe, te siječnju i ožujku 2016., tri i pet mjeseci nakon uobičajene berbe. Ukupni karotenoidi iz zrna su estrahirani heksanom i kvantificirani kao ekvivalent β-karotena spektrofotometrijskom metodom dok je antioksidacijska aktivnost cijelog zrna ispitana direktnom TEAC (eng. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) metodom. Istraživani hibridi (Bc 344, Bc 353, Bc 572 i Pajdaš ; P<0, 001) razlikovali su se u sadržaju karotenoida (23, 67, 20, 83, 23, 07 i 24, 00 μg/g) i antioksidacijskoj aktivnosti (14, 59, 14, 83, 15, 36 i 15, 09 mmol/kg). Nadalje, tijekom prezimljavanja opadao je sadržaj karotenoida (s 25, 03 u uobičajenom roku berbe na 22, 19 i 21, 53 μg/g tri i pet mjeseci nakon) što upućuje na trošenje karotenoida u zaštiti zrna. Iako je u drugom roku berbe došlo do pada antioksidacijske aktivnosti (s 14, 61 na 14, 49 mmol/kg), u trećem roku ona raste (15, 81 mmol/kg) što je najvjerojatnije rezultat otpuštanja vezanih fenola kao posljedica obrane zrna od mikroorganizama. Unatoč utvrđenom negativnom djelovanju prezimljavanja na sadržaj karotenoida i antioksidacijsku aktivnost, do većeg negativnog učinka nije došlo zbog blage zime tijekom promatranog razdoblja.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)