Pregled bibliografske jedinice broj: 948397
Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra
Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 67 (2018), 13; 65-71 doi:10.15255/KUI.2018.020 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 948397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra
(Influence of pH on Formation of L-histidine and Copper Complex)
Autori
Drulak, Mateja ; Stanković, Anamarija ; Medvidović-Kosanović ; Martina
Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 67
(2018), 13;
65-71
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bakar ; ciklička voltametrija ; diferencijalna pulsna voltametrija ; L-histidin
(copper ; cyclic voltammetry ; differential pulse voltammetry ; L-histidine)
Sažetak
Ispitivan je nastanak kompleksa L-histidina i bakra u omjeru 1:1 u pH području od pH = 4 do pH = 10. Istraživanja su provedena u elektrokemijskoj ćeliji gdje je kao radna elektroda korištena elektroda od staklastog ugljika, kao referentna Ag/AgCl elektroda te kao protuelektroda platinska žica. Utvrđeno je da kompleks bakra i histidina nastaje u području od pH = 6 do pH = 10 te da se oksidacijski potencijal metalnog iona u kompleksu negativira s povećanjem pH. Struja oksidacijskog strujnog vrha raste do pH = 8 te nakon toga opada, dok se potencijal oksidacijskog strujnog vrha linearno smanjuje s povećanjem pH vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)