Pregled bibliografske jedinice broj: 948335
Mala škola ovčarstva (5). Kvaliteta ovčje vune
Mala škola ovčarstva (5). Kvaliteta ovčje vune, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 948335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mala škola ovčarstva (5). Kvaliteta ovčje vune
(Little school of breeding (5). The quality of sheep
wool)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Agroglas
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
kvaliteta ; vuna ; ovce
(quality ; wool ; sheep)
Sažetak
Vuna je skup vunskih niti koja rastu iz kože i međusobno su povezana u runo. Vunska nit sastoji se iz tri dijela : glavice ili bulbusa, korijena i stabla. Glavica se nalazi u srednjem sloju kože (kutis), korijen je u epidermalnom sloju, a stablo je dio vunske niti iznad kože koji se striže. Vunske niti građene su od dva ili tri sloja različitih stanica : vanjskog sloja ili epiderme (epidermis), srednjeg sloja ili kore (supstantia corticalis) i srži (supstantia medullaris). Prva dva sloja imaju sve vunske niti, a srž samo gruba, debela vlakna. Epidermu čine polutvrde, orožnjele tanke stanice, čiji je oblik različit po pasminama. Stanice epiderme naliježu jedna na drugu i tvore tzv. crijepasti dio vunske niti. One štite niti od vanjskih utjecaja, a time čuvaju i njihovu kvalitetu (jačinu, rastezljivost i dr.). Koru vunske niti čine zbite vunske stanice u kojima je pigment koji daje boju vuni. Grade ih također orožnjele epidermalne stanice. Fizičko- kemijska struktura ovoga sloja utječe na jačinu, rastezljivost i elastičnost niti. Kvaliteta i rastezljivost vune najviše zavise o srednjem sloju. Između epiderme i kore nalazi se tanka membrana, koja čini oko 10% ukupne mase niti. Srž se sastoji od izumrlih stanica između kojih je prostor ispunjen zrakom. Različitog je oblika i veličine, što zavisi o debljini niti. Tanke vunske niti nemaju srži, te su zbog toga elastičnije i jače.Smatra se da je srž posljedica nepotpune keratinizacije stanica glavice tijekom obrazovanja niti. Što je srž deblja, manja je rastezljivost, elastičnost i jačina niti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek