Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 947923

Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete


Jukić, Goran; Varnica, Ivan; Šunjić Krešimir; Delić, Ivica; Cegur, Željka
Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete // Proceedings and abstracts 11 international scientific / Proffesional conference / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 88-89 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 947923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete
(Grouping of most common varieties of winter wheat in the Republic of Croatia in classes according to the parameters of quality)

Autori
Jukić, Goran ; Varnica, Ivan ; Šunjić Krešimir ; Delić, Ivica ; Cegur, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Proceedings and abstracts 11 international scientific / Proffesional conference / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 88-89

Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ozima pšenica, sorta, kodeks, postotak proteina i hektolitarska masa
(winter whwat, variety, codex, precentage of protein and test weight)

Sažetak
Površine pod merkantilnom pšenicom u Republici Hrvatskoj značajno variraju iz godine u godinu. U trogodišnjem periodu proizvodnja je bila zasnovana od 105.000 ha do 150.000 ha. Na tržištu se nalazi veliki broj sorti ozime pšenice domaćih i stranih selekcijskih kuća (73- 82 različite sorte ovisno o godini). Cilj rada bio je grupirati u klase najzastupljenije sorte pšenice u merkantilnoj proizvodnji prema Pravilniku o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice sa sortama koje zauzimaju preko 70% ukupno zasijanih površina. Grupiranje sorti pšenice i njezina isplata prema kodeksu formirana je 2016. godine te su na osnovu svojstava sadržaja proteina i hektolitarske mase provedena ispitivanja. Pokus je postavljen u dva ponavljanja prema blok metodi sa slučajnim rasporedom (RCBD) u Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo (HCPHS) na lokaciji Osijek (N 45°31̕ , E 18°40´). Na pokusu je primjjenjena standardna agrotehnika za pšenicu tijekom tri vegetacijske godine (2014/2015, 2015/2016 i 2016/2017.). U Pokus je uvršteno 16 najzastupljenijih sorti na tržištu Republike Hrvatske u 2014. godini. Na temelju dobivenih rezultata za svojstvo sadržaja proteina i hektolitarske mase utvrđene su statistički značajne razlike (P<0, 01) između sorata, godina i interakcije sorta x godina. Prosječni sadržaj hektolitarske mase trogodišnjih pokusa ispitivanih sorata kretao se u rasponu od 75, 40 do 80, 90 kg/hl, a prosječni sadržaj proteina trogodišnjeg ispitivanja sorata kretao se u rasponu od 10, 4 do 13, 57 %. Prema kodeksu iz 2017. godine od 16 sorti u trogodišnjem ispitivanju niti jedna sorta nije bila u premium klasi (>15 % proteina, 80 kg/hl), tri su sorte (Viktoria, Kraljica i Bologna) svrstane u prvu klasu (13, 5-14, 99 % proteina, 78 kg/hl), tri sorte u drugu klasu (12, 00-13, 49% proteina, 78 kg/hl), devet sorti u treću klasu (10, 5-11, 99% proteina, 74 kg/hl), a jedna sorta u četvrtu klasu (<10, 49% proteina, <74 kg/hl). Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost izbora sorti visokog sadržaja proteina i hektolitarske mase kao i povećanje dobiti po jedinici površine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url GORAN JUKIĆ (autor)

Avatar Url IVAN VARNICA (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Goran; Varnica, Ivan; Šunjić Krešimir; Delić, Ivica; Cegur, Željka
Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete // Proceedings and abstracts 11 international scientific / Proffesional conference / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 88-89 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jukić, G., Varnica, I., Šunjić Krešimir, Delić, I. & Cegur, Ž. (2018) Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete. U: Jug, D. & Brozović, B. (ur.)Proceedings and abstracts 11 international scientific / Proffesional conference.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Goran and Varnica, Ivan and Deli\'{c}, Ivica and Cegur, \v{Z}eljka}, year = {2018}, pages = {88-89}, keywords = {ozima p\v{s}enica, sorta, kodeks, postotak proteina i hektolitarska masa}, title = {Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime p\v{s}enice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete}, keyword = {ozima p\v{s}enica, sorta, kodeks, postotak proteina i hektolitarska masa}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Goran and Varnica, Ivan and Deli\'{c}, Ivica and Cegur, \v{Z}eljka}, year = {2018}, pages = {88-89}, keywords = {winter whwat, variety, codex, precentage of protein and test weight}, title = {Grouping of most common varieties of winter wheat in the Republic of Croatia in classes according to the parameters of quality}, keyword = {winter whwat, variety, codex, precentage of protein and test weight}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font