Pregled bibliografske jedinice broj: 947923
Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete
Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete // Proceedings and abstracts 11 international scientific / Proffesional conference / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 88-89 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 947923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete
(Grouping of most common varieties of winter wheat in the Republic of Croatia in classes according to the parameters of quality)
Autori
Jukić, Goran ; Varnica, Ivan ; Šunjić Krešimir ; Delić, Ivica ; Cegur, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Proceedings and abstracts 11 international scientific / Proffesional conference
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 88-89
Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica, sorta, kodeks, postotak proteina i hektolitarska masa
(winter whwat, variety, codex, precentage of protein and test weight)
Sažetak
Površine pod merkantilnom pšenicom u Republici Hrvatskoj značajno variraju iz godine u godinu. U trogodišnjem periodu proizvodnja je bila zasnovana od 105.000 ha do 150.000 ha. Na tržištu se nalazi veliki broj sorti ozime pšenice domaćih i stranih selekcijskih kuća (73- 82 različite sorte ovisno o godini). Cilj rada bio je grupirati u klase najzastupljenije sorte pšenice u merkantilnoj proizvodnji prema Pravilniku o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice sa sortama koje zauzimaju preko 70% ukupno zasijanih površina. Grupiranje sorti pšenice i njezina isplata prema kodeksu formirana je 2016. godine te su na osnovu svojstava sadržaja proteina i hektolitarske mase provedena ispitivanja. Pokus je postavljen u dva ponavljanja prema blok metodi sa slučajnim rasporedom (RCBD) u Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo (HCPHS) na lokaciji Osijek (N 45°31̕ , E 18°40´). Na pokusu je primjjenjena standardna agrotehnika za pšenicu tijekom tri vegetacijske godine (2014/2015, 2015/2016 i 2016/2017.). U Pokus je uvršteno 16 najzastupljenijih sorti na tržištu Republike Hrvatske u 2014. godini. Na temelju dobivenih rezultata za svojstvo sadržaja proteina i hektolitarske mase utvrđene su statistički značajne razlike (P<0, 01) između sorata, godina i interakcije sorta x godina. Prosječni sadržaj hektolitarske mase trogodišnjih pokusa ispitivanih sorata kretao se u rasponu od 75, 40 do 80, 90 kg/hl, a prosječni sadržaj proteina trogodišnjeg ispitivanja sorata kretao se u rasponu od 10, 4 do 13, 57 %. Prema kodeksu iz 2017. godine od 16 sorti u trogodišnjem ispitivanju niti jedna sorta nije bila u premium klasi (>15 % proteina, 80 kg/hl), tri su sorte (Viktoria, Kraljica i Bologna) svrstane u prvu klasu (13, 5-14, 99 % proteina, 78 kg/hl), tri sorte u drugu klasu (12, 00-13, 49% proteina, 78 kg/hl), devet sorti u treću klasu (10, 5-11, 99% proteina, 74 kg/hl), a jedna sorta u četvrtu klasu (<10, 49% proteina, <74 kg/hl). Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost izbora sorti visokog sadržaja proteina i hektolitarske mase kao i povećanje dobiti po jedinici površine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)