Pregled bibliografske jedinice broj: 947916
Prinos i kakvoća zrna najzastupljenijih sorti pšenice u Republici Hrvatskoj
Prinos i kakvoća zrna najzastupljenijih sorti pšenice u Republici Hrvatskoj // Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2018. str. 88-89 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 947916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos i kakvoća zrna najzastupljenijih sorti pšenice u Republici Hrvatskoj
(Grain yield and quality of most common wheat varieties in Croatia)
Autori
Jukić, Goran ; Varnica, Ivan ; Šunjić, Krešimir ; Delić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Grafika Osijek, 2018, 88-89
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica, sorta, prinos i postotak proteina
(winter whwat, variety, yield and precentage of protein)
Sažetak
Sortiment ozime pšenice u RH čine domaće i strane sorte s različitim tržišnim udjelom, Tijekom 2017. godine zasijano je 105, 000 ha ozime pšenice sa 73 različite sorte. Pokus je postavljen po blok metodi sa slučjnim rasporedom u HCPHS- Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo na lokaciji Osijek uz primjenu standardne agrotehnike za pšenicu tijekom tri vegetacijske godine sa 16 sorata koje zauzimaju preko 70% ukupno zasijanih površina u RH u dvije repeticije. Na temelju dobivenih podataka utvrđene su statistički opravdane razlike između sorata, godina i interakcije sorta x godina za svojstvo prinosa i sadržaja proteina. Najveći prosječni prinos ostvarile su sorte Sofru, Kraljica i Apache te između njih nema statistički opravdane razlike. Sorte koje su imale najveći prosječni postotak proteina su Viktoria, Kraljica i Bologna između kojih nema statistički opravdane razlike. Navedene sorte prema sadržaju proteina i kodeksu za otkup žitarica i uljarica spadaju u prvu klasu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)