Pregled bibliografske jedinice broj: 947859
Intolerancija na laktozu
Intolerancija na laktozu, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 947859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Intolerancija na laktozu
(Lactose intolerance)
Autori
Krajina, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
13.07
Godina
2018
Stranica
24
Mentor
Bočina, Ivana
Neposredni voditelj
Kević, Nives
Ključne riječi
laktoza, intolerancija laktoze, laktaza
(lactose, lactose intolerance, lactase)
Sažetak
Intolerancija na laktozu javlja se kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer (laktozu). Razlikujemo četiri tipa intolerancije na laktozu: razvojna (neonatalna) intolerancija, kongenitalna (prirođena) intolerancija, sekundarna (stečena) intolerancija te primarna intolerancija laktoze (adultna hipolaktazija). Simptomi nepodnošenja laktoze variraju od osobe do osobe, ovisno o količini konzumirane laktoze, stupnju nedostatka enzima laktaze i namirnicama kojima se laktoza unosi u organizam. Važno je utvrditi radi li se o trajnom ili prolaznom nedostatku enzima koji je razgrađuje kako bi se primjenio adekvatan tretman za rješavanje uzroka simptoma. Ukoliko se mlijeko i mliječni proizvodi eliminiraju iz svakodnevne prehrane, potrebno je nadoknaditi kalcij i vitamin D iz drugih izvora kako ne bi došlo do neadekvatne mineralizacije kostiju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split