Pregled bibliografske jedinice broj: 947723
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na rast i razvoj vinove loze te kemijski sastav grožđa
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na rast i razvoj vinove loze te kemijski sastav grožđa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 947723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na rast
i razvoj vinove loze te kemijski sastav grožđa
(Influence of different floor management techniques
on grapevine growth and development and chemical
composition of grapes)
Autori
Madžar, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Andabaka, Željko
Ključne riječi
obrada tla ; zatravljivanje ; malčiranje ; korovi ; prirodi ; vinova loza
(cultivation ; cover crops ; mulches ; weeds ; yields ; vineyard)
Sažetak
Sustavi uzdržavanja tla u vinogradu utječu na kontrolu korova te poboljšanje bioloških uvjeta u tlu koji se kasnije očituju u rastu i razvoju vinove loze i prirodima. Oni se temelje na kontroliranju bujnosti vinove loze s naglaskom na kvalitetu priroda. U ovom radu se obuhvaća utjecaj obrade tla, uporabe herbicida, utjecaj zatravljivanja i malčiranja, anorganskog malča i ostalih tehnika na rast i razvoj vinove loze, prirode, kvalitetu mošta i vina, prirodne neprijatelje i bolesti te kontoru korova. U suvremenoj vinogradarskoj praksi sve se više daje prednost zatravljivanju i malčiranju nego mehaničkoj obradi tla i uporabi herbicida što je vidljivo u primjerima poznatih svjetskih vinogradarskih regija kao što su Francuska, Novi Zeland, Južna Afrika, Švicarska i Kina. Zatravljivanjem se povećava ravnoteža u odnosu štetočine i predatora, povećava se mikrobiološka aktivnost, sprječava se erozija, povećava se sadržaj organske tvari, biljke prorahljuju tlo što utječe na rast i razvoj vinove loze. Povećava se udio topivih suhih tvari, fenolnih spojeva (tanini, antocijani), smanjen je udio kiselina i dušika. Vinogradi u kojima se koristilo zatravljivanje dalo je vina bolje kakvoće. Malčiranje povećava populaciju korisnih organizama, potiče se rast i prirodi te se povećava prozračnost tla. Također, povećava se topiva suha tvar i kiselost. Anorganski malčevi i tehnike kao što su paljenje korova, parenje, aplikacija tople vode i zamrzavanje dušikom su efikasni u borbi protiv korova, no njihova primjena iziskuje velike financijske troškove i uporabu velikih količina energije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)