Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 947476

Utjecaj visokog hidrostatog tlaka na senzorska svojstva soka od jabuke


Komljenović, Anamaria
Utjecaj visokog hidrostatog tlaka na senzorska svojstva soka od jabuke, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 947476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visokog hidrostatog tlaka na senzorska svojstva soka od jabuke
(Effects of high hydrostatic pressure (HHP) on sensory characteristics of apple juice)

Autori
Komljenović, Anamaria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
21

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Ključne riječi
jabuka, sok, visoki hidrostatski tlak, senzorska svojstva
(apple, juice, High Pressure Processing, sensory)

Sažetak
Jabuka se ubraja u omiljenu voćnu vrstu, a najpopularniji proizvod od jabuka je voćni sok. Ovisno o tehnologiji proizvodnje, može biti bistri ili mutni, a mutnim sokovima potrošači sve više daju prednost, obzirom u odnosu na bistre, sadržavaju značajno veće koncentracije pektinskih tvari, za koje su dokazani pozitivni zdravstveni učinci. U svrhu osiguranja kvalitete i produženog roka trajanja sokovi se termički obrađuju pasterizacijom uz primjenu povišenih temperatura, a istraživanja pokazuju da se tako mogu značajno narušiti neka biološka, a posebice senzorska svojstva proizvoda. U novije vrijeme sve više se ispituje primjena netoplinskih metoda obrade namirnica poput tehnologije visokog hidrostatskog tlaka (VHT) koja zahvaljujući letalnom učinku na mikroorganizme značajno produžuje rok trajanja uz minimalan utjecaj na nutritivna i senzorska obilježja. Stoga, cilj ovog rada bio je detaljnim pregledom literature istražiti rezultate znanstvenih studija sa temom utjecaja VHT tehnologije na senzorska svojstva bistrih i mutnih sokova od jabuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Komljenović, Anamaria
Utjecaj visokog hidrostatog tlaka na senzorska svojstva soka od jabuke, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Komljenović, A. (2018) 'Utjecaj visokog hidrostatog tlaka na senzorska svojstva soka od jabuke', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Komljenovi\'{c}, Anamaria}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {jabuka, sok, visoki hidrostatski tlak, senzorska svojstva}, title = {Utjecaj visokog hidrostatog tlaka na senzorska svojstva soka od jabuke}, keyword = {jabuka, sok, visoki hidrostatski tlak, senzorska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Komljenovi\'{c}, Anamaria}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {apple, juice, High Pressure Processing, sensory}, title = {Effects of high hydrostatic pressure (HHP) on sensory characteristics of apple juice}, keyword = {apple, juice, High Pressure Processing, sensory}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font