Pregled bibliografske jedinice broj: 947289
Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem
Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 947289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem
(Chemical composition of espresso coffee "Kimbo" and waste formed after its consuption)
Autori
Brnica, Bojana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
Espresso kava ; Kemijski sastav kave ; UV/VIS spektrofotometrija ; Otpad kave
(espresso coffee ; chemical composition of coffee, UV/VIS spectrophotometry ; coffee waste)
Sažetak
Tijekom priprave napitka espresso kave zaostaje čvrsti ostatak, koji se obično sakuplja i baca. U ovom radu je određen kemijski sastav otpada nastalog konzumiranjem espresso kave „Kimbo“ u cilju valorizacije njegovih nutritivnih i fitokemijskih svojstava. Također, provedena je i kemijska analiza izvornog uzorka „Kimbo“ kave radi usporedbe dobivenih parametara. Sadržaj vlage, pepela, masti, celuloze i lignina određen je gravimetrijskom metodom, dok su ukupni fenoli, flavonoidi, šećeri i proteini određeni UV/Vis spektrofotometrijom. Dobiveni rezultati su pokazali značajne razlike u kemijskom sastavu espresso kave i njenom otpadu, pri čemu je utvrđeno da otpad sadrži manje ukupnih fenola, flavonoida, šećera i proteina od izvornog uzorka, no više masti i lignina. Bez obzira na niže dobivene vrijednosti nekih od analita, otpad kave sakupljen nakon njena konzumiranja može predstavljati iznimno pogodan biosupstrat za izolaciju različitih spojeva. No, daljnja istraživanja treba usmjeriti na ekstrakcije manje skupine ciljanih analita i njihove primjene u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb