Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 947289

Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem


Brnica, Bojana
Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 947289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem
(Chemical composition of espresso coffee "Kimbo" and waste formed after its consuption)

Autori
Brnica, Bojana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Espresso kava ; Kemijski sastav kave ; UV/VIS spektrofotometrija ; Otpad kave
(espresso coffee ; chemical composition of coffee, UV/VIS spectrophotometry ; coffee waste)

Sažetak
Tijekom priprave napitka espresso kave zaostaje čvrsti ostatak, koji se obično sakuplja i baca. U ovom radu je određen kemijski sastav otpada nastalog konzumiranjem espresso kave „Kimbo“ u cilju valorizacije njegovih nutritivnih i fitokemijskih svojstava. Također, provedena je i kemijska analiza izvornog uzorka „Kimbo“ kave radi usporedbe dobivenih parametara. Sadržaj vlage, pepela, masti, celuloze i lignina određen je gravimetrijskom metodom, dok su ukupni fenoli, flavonoidi, šećeri i proteini određeni UV/Vis spektrofotometrijom. Dobiveni rezultati su pokazali značajne razlike u kemijskom sastavu espresso kave i njenom otpadu, pri čemu je utvrđeno da otpad sadrži manje ukupnih fenola, flavonoida, šećera i proteina od izvornog uzorka, no više masti i lignina. Bez obzira na niže dobivene vrijednosti nekih od analita, otpad kave sakupljen nakon njena konzumiranja može predstavljati iznimno pogodan biosupstrat za izolaciju različitih spojeva. No, daljnja istraživanja treba usmjeriti na ekstrakcije manje skupine ciljanih analita i njihove primjene u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Brnica, Bojana
Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Brnica, B. (2018) 'Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brnica, Bojana}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {Espresso kava, Kemijski sastav kave, UV/VIS spektrofotometrija, Otpad kave}, title = {Kemijski sastav espresso kave "Kimbo" i otpada nastalog njenim konzumiranjem}, keyword = {Espresso kava, Kemijski sastav kave, UV/VIS spektrofotometrija, Otpad kave}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brnica, Bojana}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {espresso coffee, chemical composition of coffee, UV/VIS spectrophotometry, coffee waste}, title = {Chemical composition of espresso coffee "Kimbo" and waste formed after its consuption}, keyword = {espresso coffee, chemical composition of coffee, UV/VIS spectrophotometry, coffee waste}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font