Pregled bibliografske jedinice broj: 946621
Ishrana šnjura (Trachurus trachurus L.) i šnjura pučinara (Trachurus mediterraneus Steind.) u istočnom dijelu Jadranskog mora
Ishrana šnjura (Trachurus trachurus L.) i šnjura pučinara (Trachurus mediterraneus Steind.) u istočnom dijelu Jadranskog mora // Zbornik sažetaka 8. Hrvatskog biološkog kongresa, Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2009
Zagreb, Hrvatska, 2003. str. 320-321 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 946621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ishrana šnjura (Trachurus trachurus L.) i šnjura pučinara (Trachurus mediterraneus Steind.) u istočnom dijelu Jadranskog mora
(Feeding of horse mackerel (Trachurus trachurus L.) and Mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneus Steind.) in the eastern Adriatic Sea)
Autori
Šantić, Mate ; Jardas, Ivan ; Pallaoro, Armin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 8. Hrvatskog biološkog kongresa, Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2009
/ - , 2003, 320-321
Skup
8. Hrvatski biološki kongres
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.09.2003. - 02.10.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ishrana, šnjur, šnjur pučinar, Jadran
(diet, horse mackerel, Mediterranean horse mackerel, Adriatic)
Sažetak
U jadranskom moru šnjur (Trachurus trachurus L.) i šnjur pučinar (Trachurus mediterraneus Steind.) imaju značajnu ulogu u koćarskom i pelagičkom ulovu. Iako su vrste vrlo rasprostranjene u Jadranskom moru malo se zna o njihovoj ishrani. Cilj rada je istraživanje ishrane u odnosu na dužinu i sezonske promjene u sadržaju želuca. Prema našim podacima šnjur i šnjur pučinar su karnovorne vrste. Glavna hrana su planktonski eufauzidni račići Nyctiphanes couchi i Euphausia krohni. Skupina plijena koja obuhvaća više od 50% od ukupnog IRI (indeks relativnog značaja) smatra se glavnom hranom. Ribe kao što su Gadiculus argenteus, Maurolicus muelleri i Engraulis engrasicolus imaju manju važnost u ishrani osim u dužinskim razredima preko 28 cm TL, pa predstavljaju sekundaru hranu. Ostale skupine plijena kao što su dekapodni i mizidni rakovi, mnogočetinjaši i glavonožci imaju malu važnost i predstavljaju slučajnu hranu. Sastav hrane značajno se mijenja porastom ribe. Kod obje vrste značajno se povećava udjel riba, a smanjuje se udio eufauzidnih račića. Male su sezonske promjene u sastavu hrane. Eufauzidi su dominatni plijen tijekom svih sezona posebno u razdoblju od ljeta do zime.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
1-08-156
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split