Pregled bibliografske jedinice broj: 946502
Energetska vrijednost i godišnji prirast drvne mase nekih kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.) na različitim podlogama
Energetska vrijednost i godišnji prirast drvne mase nekih kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.) na različitim podlogama // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Vlatka Rozman, Zvonko Antunović (ur.).
Vodice, Hrvatska: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 255-256 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 946502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetska vrijednost i godišnji prirast drvne mase nekih kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.) na različitim podlogama
(Energy value and annual increment of some varieties of grapevine (Vitis vinifera L.) on different rootstocks)
Autori
Kujundžić, Toni ; Drenjančević, Mato ; Kralik, Davor ; Vidaković, Tomislav ; Bošnjak, Dejan ; Jukić, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
/ Vlatka Rozman, Zvonko Antunović - : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 255-256
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
energetska vrijednost ; drvna masa ; podloga ; klon
(energy value ; wood mass ; rootstock ; clones)
Sažetak
Istraživanje energetske vrijednosti i godišnjeg prirasta drvne mase nekih kultivara vinove loze na različitim podlogama provedeno je tijekom 2015. godine na području vinogradarske regije Istočna kontinentalna Hrvatska, podregija Slavonija, vinogorje Đakovo, položaj Mandićevac. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj podloge na energetsku vrijednost i godišnji prirast drvne mase različitih kultivara vinove loze. Pri izvođenju pokusa korišteno je pet vinskih sorata (Rajnski rizling, Graševina, Sauvignon bijeli, Traminac i Chardonnay), koje su cijepljene na dvije različite podloge. Reprezentativni uzorci drvne mase su uzeti slučajnim odabirom. Osušeni uzrorci su izvagani, te im je izmjerena energetska vrijednost. Najmanja masa orezanog drva izmjerena je kod sorte Traminac na klonu SI 8 i podlozi SO4, a iznosila je 0, 04 kg. Najveća masa orezanog drva izmjerena je kod Sauvignona bijelog i iznosi 0, 44 kg. Najmanja energetska vrijednost utvrđena je kod sorte Rajnski rizling na klonu SI24 i podlozi SO4, a iznosila je 17219 J/g. Najveća energetska vrijednost utvrđena je kod sorte Graševina klon SI 11, podloga Kober 5BB te iznosi 18005 J/g. Nisu utvrđene statistički značajne razlike utjecaja podloge na energetsku vrijednost i godišnji prirast drvne mase. Dobiveni rezultati se odnose na jednogodišnje istraživanje, za kvalitetniju procjenu utjecaja podloge na istraživane pokazatelje, trebalo bi istraživanje nastaviti na više godina i lokacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Dejan Bošnjak
(autor)
Mato Drenjančević
(autor)
Toni Kujundžić
(autor)
Tomislav Vidaković
(autor)
Davor Kralik
(autor)
Vladimir Jukić
(autor)