Pregled bibliografske jedinice broj: 946485
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim pločicama
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim pločicama, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 946485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim pločicama
(Determination of the protein fraction in highprotein bars)
Autori
Birovčec, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.06
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
Kjeldahl, proteini, sigurnost hrane, visokoproteinske pločice
(food safety, high protein bars, Kjeldahl, proteins)
Sažetak
U današnje vrijeme zanimanje za proteinskim dodacima u prehrani sportaša i tjelesno aktivnih osoba u stalnom je porastu. Oni ih koriste u više svrha pa tako i za povećanje mišićne mase ili na primjer preoblikovanje tijela, no često nisu dovoljno informirani o njima. Naime, sastav na nutritivnoj deklaraciji proizvoda nije uvijek u skladu sa stvarnim sastavom čime se ugrožavaju potošači i kvaliteta samog prizvoda. Stoga je cilj ovog rada bio odrediti udjel proteina u visokoproteinskim pločicama i usporediti ga s prehrambenim deklaracijama proizvoda. Udio proteina određen je u 10 uzoraka visokoproteinskih pločica, a za određivanje je korištena metoda po Kjeldahlu. Svi analizirani uzorci s obzirom na %-tak proteina u skladu su s Uredbom (EZ) br. 1924/2006 o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama koje se navode na hrani te time spadaju u visokoproteinske proizvode. Utvrđena odstupanja deklaracije proizvoda nalaze se unutar dopuštene granice koju je odredila Hrvatska agencija za hranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija