Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 946240

Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima


Benšek, Dora
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 946240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima
(Determination of protein content in high protein powders)

Autori
Benšek, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.06

Godina
2018

Stranica
28

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
Kjeldahl, proteini, sigurnost hrane, visokoproteinski prahovi
(food safety, high protein powders, Kjeldahl, proteins)

Sažetak
Sportaši, fitness entuzijasti i općenito tjelesno aktivne osobe kao jedne od najčešće korištenih dodataka prehrani koriste dodatke proteina. Posežu za njima iz više razloga, kao što su poboljšanje izvedbe, promicanje snage mišića i veličine, često ne informirajući se dovoljno o njima. Potrošnja proteinskih dodataka koja je u konstantnom rastu može predstavljati problem zbog zabrinutosti za njihovu kvalitetu. Stoga je cilj ovoga rada bio odrediti udjel proteina u uzorcima visokoproteinskih prahova, usporediti ih s deklaracijama proizvoda i utvrditi jesu li dobivene vrijednosti u skladu sa Uredbom (EZ) br. 1924/2006 o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama koje se navode na hrani. Proteini su određeni metodom po Kjeldahlu direktno iz udjela dušika upotrebom Kjeltec uređaja, u 10 uzoraka visokoproteinskih proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla, stranih i domaćih proizvođača, dostupnih na hrvatskom tržištu. Udjel proteina određen u svim analiziranim uzorcima je u granicama određenim Uredbom, a utvrđena odstupanja od podataka na deklaracijama su u dozvoljenim granicama prihvatljivosti propisanih Hrvatskom agencijom za hranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Benšek, Dora
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Benšek, D. (2018) 'Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ben\v{s}ek, Dora}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {Kjeldahl, proteini, sigurnost hrane, visokoproteinski prahovi}, title = {Odre\djivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima}, keyword = {Kjeldahl, proteini, sigurnost hrane, visokoproteinski prahovi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ben\v{s}ek, Dora}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {food safety, high protein powders, Kjeldahl, proteins}, title = {Determination of protein content in high protein powders}, keyword = {food safety, high protein powders, Kjeldahl, proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font