Pregled bibliografske jedinice broj: 946240
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 946240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima
(Determination of protein content in high protein powders)
Autori
Benšek, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.06
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
Kjeldahl, proteini, sigurnost hrane, visokoproteinski prahovi
(food safety, high protein powders, Kjeldahl, proteins)
Sažetak
Sportaši, fitness entuzijasti i općenito tjelesno aktivne osobe kao jedne od najčešće korištenih dodataka prehrani koriste dodatke proteina. Posežu za njima iz više razloga, kao što su poboljšanje izvedbe, promicanje snage mišića i veličine, često ne informirajući se dovoljno o njima. Potrošnja proteinskih dodataka koja je u konstantnom rastu može predstavljati problem zbog zabrinutosti za njihovu kvalitetu. Stoga je cilj ovoga rada bio odrediti udjel proteina u uzorcima visokoproteinskih prahova, usporediti ih s deklaracijama proizvoda i utvrditi jesu li dobivene vrijednosti u skladu sa Uredbom (EZ) br. 1924/2006 o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama koje se navode na hrani. Proteini su određeni metodom po Kjeldahlu direktno iz udjela dušika upotrebom Kjeltec uređaja, u 10 uzoraka visokoproteinskih proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla, stranih i domaćih proizvođača, dostupnih na hrvatskom tržištu. Udjel proteina određen u svim analiziranim uzorcima je u granicama određenim Uredbom, a utvrđena odstupanja od podataka na deklaracijama su u dozvoljenim granicama prihvatljivosti propisanih Hrvatskom agencijom za hranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija