Pregled bibliografske jedinice broj: 945907
Makronutritivni sastav prehrane u populaciji studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta
Makronutritivni sastav prehrane u populaciji studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 945907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Makronutritivni sastav prehrane u populaciji studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta
(Dietary macronutrient composition in student population of the Faculty of Pharmacy and Biochemistry)
Autori
Bodolović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.05
Godina
2018
Stranica
47
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
makronutritivni sastav prehrane, prehrambene navike, studenti, dnevnik prehrane, dijetetičke metode, zdravlje
(dietary macronutrient composition, dietary habits, students, food diary, dietary assessment methods, health)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ustanoviti dnevni energetski unos i unos makronutrijenata studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te na temelju dobivenih rezultata zaključiti u kojoj se mjeri podudaraju s preporučenim prehrambenim standardima pravilne prehrane za navedenu populacijsku skupinu. Ispitivanje je provedeno za ukupno 30 ispitanika (9 muških i 21 ženskih) u dobi od 22. do 24. godine. Korištena dijetetička metoda je četverodnevni dnevnik prehrane. Ispunjeni dnevnici prehrane obrađeni su u računalnom programu Microsoft Excel 2016. korištenjem nutritivnih vrijednosti USDA i nacionalnih tablica sa sastavom namirnica i pića (Kaić-Rak i Antonić, 1990). Uvidom u obrađene podatke utvrđeno je da je prosječan dnevni energetski unos manji od preporučene vrijednosti za obje skupine ispitanika. Prosječan dnevni unos proteina, ugljikohidrata i kolesterola veći je od preporuka, dok se unos zasićenih, te polinezasićenih masti nalazi unutar preporuka. Unos prehrambenih vlakana u muškaraca blizu je gornje granice preporuka, dok je kod žena primijećen unos viši od preporuka. Doprinosi ugljikohidrata i masti ukupnom dnevnom energetskom unosu za obje skupine ispitanika nalaze se unutar preporučenih vrijednosti, a unos proteina za obje skupine iznad je preporučenih vrijednosti. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti kako ispitani studenti jednim dijelom udovoljavaju zahtjevima zdravih prehrambenih navika, dok drugim dijelom odstupaju od istih. Kako bi sveobuhvatno zadovoljili zahtjeve zdrave prehrane, studente, pa tako i širu populaciju, potrebno je pravilno educirati o zdravim prehrambenim navikama i prijeko potrebnoj fizičkoj aktivnosti. U toj nakani posebno je bitna pomoć stručnih osoba, među kojima su i ljekarnici, koji kroz savjetodavnu ulogu i individualni pristup mogu pokazati doprinos.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)