Pregled bibliografske jedinice broj: 945272
Procjena utjecaja rizika od insekata
Procjena utjecaja rizika od insekata // 3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva, 2016. str. 20-21 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 945272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena utjecaja rizika od insekata
(Risk assessment of insect risk)
Autori
Andrija Lesar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb : Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva, 2016, 20-21
Skup
3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.11.2016. - 04.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Analiza rizika, sigurnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, dezinsekcija, mikrobiološki rizik
(Risk analysis, food safety, food safety, disinfection, microbiological risk)
Sažetak
U radu je dan pregled povijesnog razvoja istraživanja kontrole štetnika općenito u javnom zdravtsvu, ali i osiguranju zdravstveno ispravne i hrane. Dan je primjer analize rizika na istraživačkom radu "Analiza utjecaja mikrobiološkog rizika inseka Blattela germanica u poslovanju sa hranom" Cilj tog rada bio je provođenje analize mikrobiološkog rizika žohara (Blattella germanica) u različitim prehrambenim djelatnostima. Provedeno je sakupljanje žohara sa tri mjesta na svakom od tri odabrana lokaliteta (pekara, mesna industrija i ugostiteljski objekt-restoran). Provedena je mikrobiološka pretraga površine sakupljenih insekata (žohara) na Aerobne mezofilne baketerije, Aerobne sporogene bakterije, E. Coli, enterobakterije, L. Monocytogenes, Salmonella sp., Shigella sp., fekalne koliforme, kvasce i plijesni. U drugom dijelu pokusa određeni broj žohara držan je na površinama koje se primjenjuju u prehrambenoj industriji (inox, plastika, drvo) tijekom jedne smjene (8 sati noću) s ciljem da se utvrdi njihovo djelovanje između dviju smjena. Nakon toga su provedene mirkobiološke pretraga na (aerobne mezofilne bakterije (AMB) i Enterobakterije. Sa tijela žohara izolirane suaerobne mezofilne bakterije, aerobne sporogene bakterije, E. Coli, enterobakterije, fekalne koliformi, kvasci i plijesni, te je utvrđeno da mogu svojim tijelom kontaminirati radne površine krećući se po njima. Utjecaj žohara (Blattella germanica) na sigurnost hrane u poslovanju procijenjen je kao „Ozbiljno“, dok je vjerojatnost procijenjena na „Vjerojatno“ što prema metodologiji „Matrice rizika“ daje faktor rizika 12. visoki rizik na ljestvici rizika od 1 do 25.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA