Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 945272

Procjena utjecaja rizika od insekata


Andrija Lesar
Procjena utjecaja rizika od insekata // 3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva, 2016. str. 20-21 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 945272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena utjecaja rizika od insekata
(Risk assessment of insect risk)

Autori
Andrija Lesar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb : Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva, 2016, 20-21

Skup
3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.11.2016. - 04.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Analiza rizika, sigurnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, dezinsekcija, mikrobiološki rizik
(Risk analysis, food safety, food safety, disinfection, microbiological risk)

Sažetak
U radu je dan pregled povijesnog razvoja istraživanja kontrole štetnika općenito u javnom zdravtsvu, ali i osiguranju zdravstveno ispravne i hrane. Dan je primjer analize rizika na istraživačkom radu "Analiza utjecaja mikrobiološkog rizika inseka Blattela germanica u poslovanju sa hranom" Cilj tog rada bio je provođenje analize mikrobiološkog rizika žohara (Blattella germanica) u različitim prehrambenim djelatnostima. Provedeno je sakupljanje žohara sa tri mjesta na svakom od tri odabrana lokaliteta (pekara, mesna industrija i ugostiteljski objekt-restoran). Provedena je mikrobiološka pretraga površine sakupljenih insekata (žohara) na Aerobne mezofilne baketerije, Aerobne sporogene bakterije, E. Coli, enterobakterije, L. Monocytogenes, Salmonella sp., Shigella sp., fekalne koliforme, kvasce i plijesni. U drugom dijelu pokusa određeni broj žohara držan je na površinama koje se primjenjuju u prehrambenoj industriji (inox, plastika, drvo) tijekom jedne smjene (8 sati noću) s ciljem da se utvrdi njihovo djelovanje između dviju smjena. Nakon toga su provedene mirkobiološke pretraga na (aerobne mezofilne bakterije (AMB) i Enterobakterije. Sa tijela žohara izolirane suaerobne mezofilne bakterije, aerobne sporogene bakterije, E. Coli, enterobakterije, fekalne koliformi, kvasci i plijesni, te je utvrđeno da mogu svojim tijelom kontaminirati radne površine krećući se po njima. Utjecaj žohara (Blattella germanica) na sigurnost hrane u poslovanju procijenjen je kao „Ozbiljno“, dok je vjerojatnost procijenjena na „Vjerojatno“ što prema metodologiji „Matrice rizika“ daje faktor rizika 12. visoki rizik na ljestvici rizika od 1 do 25.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Andrija Lesar
Procjena utjecaja rizika od insekata // 3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva, 2016. str. 20-21 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Andrija Lesar (2016) Procjena utjecaja rizika od insekata. U: 3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, year = {2016}, pages = {20-21}, keywords = {Analiza rizika, sigurnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, dezinsekcija, mikrobiolo\v{s}ki rizik}, title = {Procjena utjecaja rizika od insekata}, keyword = {Analiza rizika, sigurnost hrane, zdravstvena ispravnost hrane, dezinsekcija, mikrobiolo\v{s}ki rizik}, publisher = {Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Strukovni razred za djelatnost sanitarnog in\v{z}enjerstva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, year = {2016}, pages = {20-21}, keywords = {Risk analysis, food safety, food safety, disinfection, microbiological risk}, title = {Risk assessment of insect risk}, keyword = {Risk analysis, food safety, food safety, disinfection, microbiological risk}, publisher = {Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Strukovni razred za djelatnost sanitarnog in\v{z}enjerstva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font