Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 94499

Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog sušenja peršinovog korjena


Planinić, Mirela; Velić, Darko; Nedić Tiban, Nela
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog sušenja peršinovog korjena // Knjiga sažetaka / Matijašević, Ljubica (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 8-8 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 94499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog sušenja peršinovog korjena
(Drying parameters influence on infrared drying of parsley root)

Autori
Planinić, Mirela ; Velić, Darko ; Nedić Tiban, Nela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / Matijašević, Ljubica - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2002, 8-8

Skup
IV susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.02.2002. - 22.02.2002

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
infracrveno sušenje; kinetika sušenja; korijen peršina; boja
(infrared drying; drying kinetics; parsley root; colour)

Sažetak
Ispitano je laboratorijsko infracrveno sušenje svježeg korijena peršina s ciljem praćenja utjecaja temperature i veličine uzoraka na kinetiku sušenja. Sušenje je provedeno u uređaju za analizu vlage Mettler Toledo HR 73 pri različitim temperaturama (70 – 100 °C) za različite veličine uzoraka (8x8x2 mm; 20x20x2 mm), te različitim programima sušenja (standardno i brzo) uz kontinuirano praćenje temperature kontrolnog uzorka uređajem Testo 635. Praćena je promjena boje uzoraka u ovisnosti o temperaturi sušenja, načinu sušenja, inhibitoru posmeđivanja (1%-tna otopina K-metabisulfita), te vremenu skladištenja svježih i osušenih uzoraka korjena peršina.Kromometar Minolta CR-300 korišten je za za određivanje boje svježih, osušenih i skladištenih uzoraka. Za matematičku obradu eksperimentalnih podataka primijenjen je matematički model koji dobro aproksimira eksperimentalne podatke kinetike infracrvenog sušenja.Veće brzine sušenja postignute su kod sušenja uzoraka dimenzije 8x8x2 mm u odnosu na uzorke dimenzije 20x20x2 mm zbog veće ukupne površine izmjene tvari i energije. 1%-tna otopina K-metabisulfita pokazala se dobrim inhibitorom posmeđivanja korjena peršina tjekom sušenja i skladištenja kroz duži period.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Planinić (autor)

Avatar Url Darko Velić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Planinić, Mirela; Velić, Darko; Nedić Tiban, Nela
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog sušenja peršinovog korjena // Knjiga sažetaka / Matijašević, Ljubica (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 8-8 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Planinić, M., Velić, D. & Nedić Tiban, N. (2002) Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog sušenja peršinovog korjena. U: Matijašević, L. (ur.)Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Planini\'{c}, Mirela and Veli\'{c}, Darko and Nedi\'{c} Tiban, Nela}, editor = {Matija\v{s}evi\'{c}, L.}, year = {2002}, pages = {8-8}, keywords = {infracrveno su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, korijen per\v{s}ina, boja}, title = {Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog su\v{s}enja per\v{s}inovog korjena}, keyword = {infracrveno su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, korijen per\v{s}ina, boja}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Planini\'{c}, Mirela and Veli\'{c}, Darko and Nedi\'{c} Tiban, Nela}, editor = {Matija\v{s}evi\'{c}, L.}, year = {2002}, pages = {8-8}, keywords = {infrared drying, drying kinetics, parsley root, colour}, title = {Drying parameters influence on infrared drying of parsley root}, keyword = {infrared drying, drying kinetics, parsley root, colour}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font