Pregled bibliografske jedinice broj: 944934
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od mrkve
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od mrkve, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 944934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od mrkve
(Influence of high intensity ultrasound on physical properties of carrot juice)
Autori
Jambrović, Ema
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.06
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Bosiljkov, Tomislav
Neposredni voditelj
Škegro, Marko
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta, sok od mrkve, fizikalna svojstva, raspodjela veličine čestica
(high – intensity ultrasound, carrot juice, physical properties, particle size distribution)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od mrkve. Praćen je utjecaj ultrazvuka nominalne snage 100 W na temperaturu, apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata, gustoću, prividnu viskoznost i raspodjelu veličine čestica pri sljedećim procesnim parametrima: amplituda od 20, 60 i 100 %, promjer sonde od 7, 10 i 14 mm, te vrijeme tretiranja u rasponu od 2, 6 i 10 minuta. Ispitivanje je provedeno na 27 uzoraka soka od mrkve, koji je dobiven filtrom promjera 0, 5 mm, volumena 150 mL. Statistička obrada rezultata napravljena je pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Ultrazvuk, kao nova netoplinska tehnologija pokazuje pozitivan utjecaj na promjenu promatranih fizikalnih svojstava sa povećanjem stabilnosti uzorka soka od mrkve.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija