Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 944657

Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta


Peinović, Lovran; Kozačinski, Lidija; Pleadin, Jelka; Dergestin Bačun, Lidija; Cvrtila, Željka
Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 3; 229-232 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 944657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta
(Quality of sausages on the Croatian market)

Autori
Peinović, Lovran ; Kozačinski, Lidija ; Pleadin, Jelka ; Dergestin Bačun, Lidija ; Cvrtila, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XX (2018), 3; 229-232

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
kvaliteta, kobasice, bjelančevine mesa, kolagen, hrvatsko tržište
(quality, sausages, meat protein, colagen, croatian market)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi udio bjelančevina mesa i kolagena kao kriterija kvalitete mesnih proizvoda iz skupina trajnih i toplinski obrađenih kobasica. Udio kolagena odnosno bjelančevina vezivnog tkiva te bjelančevina mesa određen je primjenom standardnih akreditiranih metoda. U radu je analizirano ukupno 77 uzoraka dostupnih na hrvatskom tržištu tijekom 2016. I 2017. godine, od kojih 31 uzorak trajnih kobasica, 7 uzoraka obarenih kobasica, 13 uzoraka polutrajnih kobasica, 17 uzoraka kobasica od mesa u komadima te 9 uzoraka kuhanih kobasica. Od svih analiziranih uzoraka, samo jedan uzorak (1, 3%) i to iz skupine obarenih kobasica (parizer), temeljem utvrđene količine bjelančevina mesa od 9, 99%, po pitanju kvalitete nije zadovoljio zahtjevima zakonodavstva Republike Hrvatske. Međutim, po vrstama mesnih proizvoda utvrđena je široka varijabilnost analiziranih parametara, općenito upućujući na značajne razlike u njihovoj kvaliteti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peinović, Lovran; Kozačinski, Lidija; Pleadin, Jelka; Dergestin Bačun, Lidija; Cvrtila, Željka
Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 3; 229-232 (domaća recenzija, članak, stručni)
Peinović, L., Kozačinski, L., Pleadin, J., Dergestin Bačun, L. & Cvrtila, Ž. (2018) Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (3), 229-232.
@article{article, author = {Peinovi\'{c}, Lovran and Koza\v{c}inski, Lidija and Pleadin, Jelka and Dergestin Ba\v{c}un, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2018}, pages = {229-232}, keywords = {kvaliteta, kobasice, bjelan\v{c}evine mesa, kolagen, hrvatsko tr\v{z}i\v{s}te}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XX}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Kvaliteta kobasica s hrvatskog tr\v{z}i\v{s}ta}, keyword = {kvaliteta, kobasice, bjelan\v{c}evine mesa, kolagen, hrvatsko tr\v{z}i\v{s}te} }
@article{article, author = {Peinovi\'{c}, Lovran and Koza\v{c}inski, Lidija and Pleadin, Jelka and Dergestin Ba\v{c}un, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2018}, pages = {229-232}, keywords = {quality, sausages, meat protein, colagen, croatian market}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XX}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Quality of sausages on the Croatian market}, keyword = {quality, sausages, meat protein, colagen, croatian market} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font