Pregled bibliografske jedinice broj: 944657
Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta
Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 3; 229-232 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 944657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta
(Quality of sausages on the Croatian market)
Autori
Peinović, Lovran ; Kozačinski, Lidija ; Pleadin, Jelka ; Dergestin Bačun, Lidija ; Cvrtila, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XX
(2018), 3;
229-232
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kvaliteta, kobasice, bjelančevine mesa, kolagen, hrvatsko tržište
(quality, sausages, meat protein, colagen, croatian market)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi udio bjelančevina mesa i kolagena kao kriterija kvalitete mesnih proizvoda iz skupina trajnih i toplinski obrađenih kobasica. Udio kolagena odnosno bjelančevina vezivnog tkiva te bjelančevina mesa određen je primjenom standardnih akreditiranih metoda. U radu je analizirano ukupno 77 uzoraka dostupnih na hrvatskom tržištu tijekom 2016. I 2017. godine, od kojih 31 uzorak trajnih kobasica, 7 uzoraka obarenih kobasica, 13 uzoraka polutrajnih kobasica, 17 uzoraka kobasica od mesa u komadima te 9 uzoraka kuhanih kobasica. Od svih analiziranih uzoraka, samo jedan uzorak (1, 3%) i to iz skupine obarenih kobasica (parizer), temeljem utvrđene količine bjelančevina mesa od 9, 99%, po pitanju kvalitete nije zadovoljio zahtjevima zakonodavstva Republike Hrvatske. Međutim, po vrstama mesnih proizvoda utvrđena je široka varijabilnost analiziranih parametara, općenito upućujući na značajne razlike u njihovoj kvaliteti.
Izvorni jezik
Hrvatski